Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σύνοδος Κορυφής: «Πυρά» εναντίον Μέρκελ από το ΕΛΚ και νέο αδιέξοδο | Αρνήθηκαν την πρόταση Τίμερμανς

banner roots

Σύνοδος Κορυφής: «Πυρά» εναντίον Μέρκελ από το ΕΛΚ και νέο αδιέξοδο | Αρνήθηκαν την πρόταση Τίμερμανς
01.07.2019 | 09:12

Σύνοδος Κορυφής: «Πυρά» εναντίον Μέρκελ από το ΕΛΚ και νέο αδιέξοδο | Αρνήθηκαν την πρόταση Τίμερμανς

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να δεχτεί την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς στην θέση του προέδρου της Κομισιόν, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Μέρκελ δέχτηκε να αναλάβει την προεδρία ο Τίμερμανς, υπό την προϋπόθεση ο Μάνφρεντ Βέμπερ να γίνει είναι αντιπρόεδρος, είτε πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Αυτό για να γίνει ωστόσο, απαιτεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος από την Οσάκα και την G20, αποφάσισε να κάνει πίσω, κάτι που έφερε έντονες αντιδράσεις από το ΕΛΚ.

Για καταστροφή της συμφωνίας μιλούν στον ΕΛΚ
«Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, συμπληρώνοντας: «Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε».

«Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που ανήκει σε αυτή την πολιτική ομάδα. Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ «ήταν μάλλον απρόσμενη, γιατί προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας», σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Το όνομα του Βέμπερ είναι πάντα στο τραπέζι», ανέφερε στέλεχος του ΕΛΚ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα προτείνουμε άλλον υποψήφιο», συμπλήρωσε ο Αντρέι Πλένκοβιτς.

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Τουσκ - ηγετών
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Ντόναλντ Τουσκ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς κρατών, όπου οι «προοδευτικοί» κρατούν σταθερά την άποψη να αναλάβει ο Τίμερμανς την θέση του Γιούνκερ, ενώ από το ανατολικό μπλοκ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) υπάρχουν αντιδράσεις.

Ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου. Αυτό το αξίωμα είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ, μαζί με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το αξίωμα τoυ επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη (...). Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» της Συνόδου Κορυφής, διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.

Αυτή είναι η τρίτη Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στη νομή των αξιωμάτων-κλειδιών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το 2014 για να οριστεί υποψήφιος ο Γιούνκερ — εγκαταλείπει το αξίωμα την 31η Οκτωβρίου — χρειάστηκαν τρεις σύνοδοι στους ηγέτες της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει και νέα Σύνοδος Κορυφής στις 15 Ιουλίου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel