Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον πρέπει τώρα να περάσει τις συμπληγάδες του βρετανικού κοινοβουλίου

banner roots

Brexit: Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον πρέπει τώρα να περάσει τις συμπληγάδες του βρετανικού κοινοβουλίου
18.10.2019 | 13:28

Brexit: Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον πρέπει τώρα να περάσει τις συμπληγάδες του βρετανικού κοινοβουλίου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Στην κόψη του ξυραφιού" , "αγωνιώδες φινάλε" , "ιστορική απόφαση" - μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι εφημερίδες όταν αναφέρονται στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη νέα συμφωνία Brexit.

" Ο πρωθυπουργός έκανε το καθήκον του τώρα οι βουλευτές πρέπει να κάνουν το δικό τους", υπογραμμίζει η Daily Mail.

"Γίνεται ρεαλιστές και αποδεχθείτε τη συμφωνία" , γράφει η Sun απευθυνόμενη στα μέλη του κοινοβουλίου. "Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αψηφώντας τους επικριτές του ο Μπόρις Τζόνσον έκανε το θαύμα και πέτυχε μια συμφωνία Brexit", τονίζει η Sun που παραδέχεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ακόμη να ξεπεράσει το "σκόπελο" της Βουλής των Κοινοτήτων.

"Απλά δεχθείτε τη συμφωνία" - είναι η προτροπή της Daily Express στους βουλευτές που επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης που έκανε η ίδια δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ήθελε η συμφωνία να γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο.

Οι Times σημειώνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός τις επόμενες 24 ώρες θα καταβάλλει φρενήρεις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο ο κ. Τζόνσον θα πετύχει να κερδίσει την υποστήριξη των Brexiteers βουλευτών που τρείς φορές αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που είχε φέρει προς ψήφιση η προκάτοχός του , η Τερέζα Μέι. Οι Times παροτρύνουν τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία και -"να θέσουν τέλος σε ένα τετραετές δράμα" - όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα.

Αλλά για τη Daily Mirror επειδή υπάρχει έντονη επιθυμία να τελειώνει αυτή η ιστορία με το Brexit δεν σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με την καταβολή οποιουδήποτε τιμήματος. Σύμφωνα με τη Mirror, η συμφωνία που ο Μπόρις Τζόνσον φέρνει από τις Βρυξέλλες είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι και είναι πολύ προτιμότερο το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή εντός της ΕΕ.    

Κατά τη Daily Telegraph οι βουλευτές έχουν λάβει τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό - "Δεχθείτε τη συμφωνία μου ή δεν θα υπάρξει συμφωνία" - My deal or no deal.   "Με την επιστροφή του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει επιχείρηση χαλιναγώγησης των βουλευτών" , σημειώνει η εφημερίδα. Η Telegraph προειδοποιεί το κοινοβούλιο να μη χάσει αυτή την ευκαιρία και να αποδεχθεί τη νέα συμφωνία διότι εάν την απορρίψει τότε θα έχει στραφεί κατά της λαϊκής βούλησης.        

Ο Guardian επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και το κόμμα του δεν έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι η αυριανή ψηφοφορία θα είναι ένα "παιχνίδι αριθμών". Επίσης η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit και παράτασης του Άρθρου 50. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

"Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μπόρις Τζόνσον" , γράφει η εφημερίδα i.

Τέλος οι Financial Times θεωρούν ότι η συμφωνία "κρέμεται από μία κλωστή" εάν δεν έχει τη στήριξη του κόμματος των Δημοκρατικών Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας. Παράλληλα η εφημερίδα τονίζει ότι το εκλογικό σώμα "έχει κουραστεί από το Brexit" και προτείνει οι ψηφοφόροι να έχουν τελικά την τελευταία λέξη.                

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το