Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: “Οι χρήσιμοι ηλίθιοι” ανέτρεψαν τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον

banner roots

Brexit: “Οι χρήσιμοι ηλίθιοι” ανέτρεψαν τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον
20.10.2019 | 17:31

Brexit: “Οι χρήσιμοι ηλίθιοι” ανέτρεψαν τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πολλές εφημερίδες υιοθετούν έναν περιφρονητικό τόνο όταν αναφέρονται στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά την οποία οι βουλευτές με την ψήφο τους ανέτρεψαν τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.  

“Ένα Σάββατο μεγάλων προσδοκιών αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αχρείαστο Σάββατο”, εκτιμά ο Μάικλ Ντίκον της Sunday Telegraph. Σύμφωνα με τον Ντίκον, η συζήτηση στο κοινοβούλιο και η κατάληξη της ήταν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της μακράς και επίπονης διαδικασίας του Brexit που άρχισε το καλοκαίρι του 2016. Γράφει ο Μάικλ Ντίκον:

“Έντονο κλίμα υστερίας. … Φρενίτιδα από τα ΜΜΕ. … Υποσχέσεις στο κοινό ότι αυτή ήταν η ώρα της αλήθειας , και στη συνέχεια την τελευταία στιγμή οι βουλευτές συμφωνούν εκ νέου να αναβάλλουν τη μεγάλη απόφαση για μία άλλη ημέρα”.

“Ο οίκος των ανόητων” – ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη Mail on Sunday που αναφέρεται στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο τίτλος συνοδεύεται από τις φωτογραφίες τεσσάρων μελών του κοινοβουλίου που , κατά την εφημερίδα , “προσποιούνται ότι αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή βούληση”. Αυτοί οι βουλευτές μαζί με τους υπόλοιπους που αποδέχθηκαν την τροπολογία Λέτουιν - “μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία άλλη αγωνιώδη καθυστέρηση”, τονίζει η Mail on Sunday.

Τα τέσσερα εικονιζόμενα πρόσωπα στην πρώτη σελίδα της Mail on Sunday είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν , ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο βουλευτής που κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία , ο σερ Όλιβερ Λέτουιν.    

“"Γιατί δεν θα μας αφήνουν να αποχωρήσουμε;" αναρωτιέται στην πρώτη σελίδα η Sunday Express, η οποία εκφράζει την οργή της επειδή το κοινοβούλιο αποφάσισε “να παρεμποδίσει την άρση του αδιεξόδου για το Brexit που πέτυχε ο Μπόρις”. Στο κύριο άρθρο γνώμης η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι “έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο χάους”. "Ο οίκος των δειλών", δηλ. η Βουλή των Κοινοτήτων, “έδειξε ξανά ότι προτιμά την ανεύθυνη αναβολή παρά την αποφασιστική δράση" , καταλήγει το κύριο άρθρο της Sunday Express.

Ο σερ Όλιβερ δέχεται από ορισμένες εφημερίδες εντονότατες επικρίσεις. “Χρήσιμος ηλίθιος” χαρακτηρίσθηκε από βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, μας ενημερώνει η Mail. H ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο σερ Όλιβερ για να συντάξει την τροπολογία του είχε τη βοήθεια του νομομαθούς λόρδου Πάννικ. “Πρόκειται για τον δικηγόρο (QC) που ήταν ο ιθύνων νους για την ταπείνωση του πρωθυπουργού από το Ανώτατο Δικαστήριο” , προσθέτει η Mail on Sunday.

Η Sun on Sunday θεωρεί ότι ο σερ Όλιβερ Λέτουιν είναι “καραγκιόζης” . Είναι ο ίδιος βουλευτής που είχε την ιδέα επιβολής του poll tax – του κεφαλικού φόρου – την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τώρα είναι αυτός που έπεισε τους “ζόμπι βουλευτές” να μπλοκάρουν το Brexit, σημειώνει η Sun.

H Sun on Sunday επιτίθεται και κατά του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στήριξε την τροπολογία Λέτουιν, υπογραμμίζοντας ότι “η πεισματική άρνησή του κόμματος αυτού να συμβιβασθεί είναι πέρα από κάθε λογική”.  

"Είχαμε μια έτοιμη συμφωνία και την απορρίψαμε", σημειώνει η Καρολάιν Φλιντ - μία από τους έξι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που ψήφισαν με την κυβέρνηση.     . Γράφει στην εφημερίδα Sunday Times : “Eργάστηκα με καλή πίστη για να βελτιώσω τη συμφωνία του κ. Τζόνσον, με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλή διαβίωση των ζώων, όλα ήταν εξασφαλισμένα και έτοιμα να ενσωματωθούν στη νομοθεσία”.

Ο ιστότοπος της Independent, από την άλλη πλευρά, απεικονίζει τη σκηνή έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές για να απαιτήσουν ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit. Ισχυρίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσχώρησαν στην πορεία για ένα "Final Say on Brexit". “ Ήταν μία μέρα που κάνανε τον Τζόνσον να ακούσει” , επισημαίνει ο ιστότοπος της Independent.    

Kαι ο Observer παρουσιάζει στην πρώτη σελίδα μια εικόνα από τη μαζική διαδήλωση χθες στο Λονδίνο. "Ένα εκατομμύριο κατέβηκαν στους δρόμους. Ήταν μια παλλαϊκή ψηφοφορία. Πήγαμε με ελπίδα αλλά με ελάχιστες προσδοκίες. Ωστόσο, η ιστορία θα μας δικαιώσει" , σχολιάζει ο Γουίλ Χάτον

Για τους Sunday Times τέλος οι χθεσινοί διαδηλωτές ήταν "ένα πολύ εξευγενισμένο πλήθος για να μπορέσει να αλλάξει την πορεία των πράγματων".                        

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel