Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Επιφυλακτική η Αθήνα για το αποτέλεσμα

banner roots

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Επιφυλακτική η Αθήνα για το αποτέλεσμα
20.01.2020 | 12:58

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Επιφυλακτική η Αθήνα για το αποτέλεσμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, αν και αρμόδια στελέχη χαρακτηρίζουν θετικό βήμα ότι επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διάσκεψης του Βερολίνου, πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι είναι πολύ νωρίς για μια σφαιρική αξιολόγηση των όσων διαδραματίστηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει ο Νίκος Δένδιας, και αμέσως μετά την ενημέρωση που θα γίνει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Γιοζέπ Μπορέλ, θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς.
 
Η Αθήνα θα επιμείνει στην ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την οριστική διευθέτηση της κρίσης και τη λήξη του εμφυλίου της Λιβύης, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση θα επιμείνει στην ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας-Σάρατζ προκειμένου να συμφωνήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια τελική λύση. Ως θετικό για τη χώρα μας προσμετράται το γεγονός ότι η συμφωνία για «εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων», όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επετεύχθη στο Βερολίνο με ενεργή συμμετοχή της ΕΕ και όχι στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν μόνο η Ρωσία και η Τουρκία, με παρόντα τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.
Ανοίγει δρόμος για ελληνική παρουσία στη συνέχεια
 
Η απουσία της Ελλάδας από τη γερμανική πρωτεύουσα και το τραπέζι των συζητήσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου έχει προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνα, που εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον πιο επίσημο τρόπο από την πλευρά του πρωθυπουργού προς την Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος είναι η ενεργή παρουσία στις εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν οι πιέσεις για τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας του Βερολίνου. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας για τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, στην οποία «θα προσκληθούν και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία», ανοίγει τον δρόμο για ελληνική παρουσία στην συνέχεια.
 
Διπλωμάτες: Χαμηλότερο των προσδοκιών το αποτέλεσμα
Έμπειροι διπλωμάτες, σχολιάζοντας στο iefimerida.gr τις εξελίξεις, έκαναν λόγο για αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών, παρότι ο πήχης βρισκόταν ήδη χαμηλά. Πολλά θέματα παραπέμπονται σε επιτροπές για το μέλλον, ενώ δύσκολα οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές θα υποχωρήσουν από τις αξιώσεις τους. Παρατηρούσαν επίσης ότι είναι δύσκολη η ουσιαστική πρόοδος από τη στιγμή που Χαφτάρ και Σάρατζ δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι, αλλά πληροφορούνταν για τις εξελίξεις έμμεσα. Θετικό βήμα αποτελεί η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων, ωστόσο στη χώρα παραμένουν δυνάμεις που έχουν σταλεί από άλλες χώρες.
 
Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας που συνεχίζεται αμείωτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να αναφερθεί στη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το