Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Χιλιάδες εθελοντές προσφέρονται να συνδράμουν το NHS στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

xaritakis wide

Βρετανία : Χιλιάδες εθελοντές προσφέρονται να συνδράμουν το NHS στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
26.03.2020 | 12:40

Βρετανία : Χιλιάδες εθελοντές προσφέρονται να συνδράμουν το NHS στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Επιτέλους και ορισμένα ευχάριστα νέα” – ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην Daily Mail που επαινεί 500 χιλιάδες ανθρώπους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ώστε να αντεπεξέλθει στην κρίση του νέου κορονοϊού.

“Λαϊκό στρατό της καλωσύνης” – χαρακτηρίζει αυτούς τους εθελοντές η Daily Express που σημειώνει ότι όλοι αυτοί έχουν επιδείξει ένα “απίστευτο πνεύμα δημόσιας ευθύνης”.

Η Daily Mirror προσθέτει ότι πρόκειται για “ανιδιοτελείς πολίτες” και προβάλλει μια δήλωση του NHS Αγγλίας που θεωρεί “απόλυτα εκπληκτική” την ανταπόκριση του κοινού μετά την έκκληση της κυβέρνησης για 250 χιλιάδες εθελοντές στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι πολλοί ιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού αναγκάζονται να προμηθευτούν από την ελεύθερη αγορά τον εξοπλισμό ασφαλείας που χρειάζονται όταν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς του κορονοϊού. “Στον τομέα της ατομικής προστασίας το NHS αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις” , υπογραμμίζουν οι Times.

Για το ίδιο πρόβλημα η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι “στο χείλος του γκρεμού”. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει πρόσβαση μόνο σε τέσσερις μάσκες ανά βάρδια , οι ιατροί συμβουλεύονται το διαδίκτυο για να αγοράσουν ιατρικές φόρμες δουλειάς ενώ μαίες καταφεύγουν σε καταστήματα που διαθέτουν υλικά και προϊόντα κατασκευών για να προμηθευτούν γυαλιά ασφαλείας , σύμφωνα με τον Guardian .

“O μαζικός έλεγχος θα αλλάξει τα πράγματα”, τονίζει η Daily Telegraph. Το σχετικό άρθρο αναφέρεται στο ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν σύντομα στην ελεύθερη αγορά φορητά τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του ιού. Ήδη ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει παραγγείλει 3,5 εκατομμύρια τέτοια τεστ που στην αρχή θα χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους στο NHS ενώ το ευρύ κοινό θα είναι σε θέση να τα προμηθευτεί σε λίγες εβδομάδες από την Amazon ή από την αλυσίδα φαρμακείων Boots.  

Πάνω στο ίδιο θέμα ο Guardian προσθέτει ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορούν με μια σταγόνα αίματος από τους ενδιαφερόμενους να αποφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε δεκαπέντε λεπτά της ώρας. Με αυτό τον τρόπο αυτοί που υποβάλλονται στον έλεγχο θα γνωρίζουν εάν έχουν ανοσία ή εάν έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Θέμα χρόνου λοιπόν, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες , είναι η μαζική παραγωγή και κυκλοφορία γρήγορων, φορητών τεστ που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού

Τα σημερινά μοριακά τεστ είναι ακριβή και κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά, αλλά δεν είναι ούτε τόσο γρήγορα ούτε τόσο φθηνά ούτε εύκολο να γίνουν μαζικά και επιτόπου, με αποκεντρωμένο τρόπο. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι φορητά μηχανήματα που να κάνουν τεστ μακριά από ένα μεγάλο εργαστήριο , επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η Sun προτρέπει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δοκιμές αντισωμάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η εφημερίδα εστιάζει την προσοχή της στις περιπτώσεις της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας όπου έχει γίνει σαφές ότι η μόνη διέξοδος από το χάος που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός είναι – “ο έλεγχος , ο έλεγχος και πάλι ο έλεγχος” – όπως γράφει η Sun.    

Η Daily Mirror αναρωτιέται γιατί ο Μπόρις Τζόνσον έχει αργήσει να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα τεστ αντισωμάτων ενώ η Star εγείρει το ερώτημα γιατί ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του βρετανικού θρόνου που έχει εκδηλώσει ήπια συμπτώματα της νόσου προηγήθηκε του προσωπικού των νοσοκομείων και έκανε το τεστ αντισωμάτων.          

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018