Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθηλώνουν άγαλμα δουλεμπόρου στο Μπρίστολ

banner roots

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθηλώνουν άγαλμα δουλεμπόρου στο Μπρίστολ
08.06.2020 | 11:51

Βρετανία: Διαδηλωτές αποκαθηλώνουν άγαλμα δουλεμπόρου στο Μπρίστολ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η “πορεία για την αλλαγή” είναι πρωτοσέλιδο θέμα στην Daily Mirror, καθώς χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο το σαββατοκύριακο.

Η εικόνα που κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων σήμερα είναι το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Έντουρντ Κόλστον που ανατρέπεται και ρίχνεται στο λιμάνι του Μπρίστολ.

Το άγαλμα ενός δουλεμπόρου του 17ου αιώνα αποκαθηλώθηκε από ομάδα διαδηλωτών στο Μπρίστολ , κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πόλη, στο πλαίσιο του “καυτού” διημέρου κινητοποιήσεων, που είδε πολλούς Βρετανούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους Αμερικανούς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

O Κόλστον, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μπρίστολ το 1636, υπηρξε μέλος της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας (Royal African Company), η οποία πιστεύεται ότι μετέφερε περίπου 80.000 παιδιά, γυναίκες και άντρες από την Αφρική στην Αμερική, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως δούλοι από τους Βρετανούς αποίκους. Λίγο πριν τον θάνατο του, το 1721, ο Κόλστον δώρισε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες, με αποτέλεσμα η φιλανθρωπική του ιδιότητα να κυριαρχήσει στο πέρασμα του χρόνου, και το όνομα του να κοσμεί δρόμους, μνημεία και κτίρια του Μπρίστολ.

Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες στη Βρετανία “γράφουν ιστορία”. Ο αρθρογράφος της Mirror, Ντάρεν Λιούις, εκτιμά ότι για τους μαύρους του Ηνωμένου Βασιλείου η αποκαθήλωση του αγάλματος του εμπόρου σκλάβων – “θα μπορούσε να αποδειχθεί το τείχος του Βερολίνου ή η πλατεία Τιενανμέν."

Η Daily Mail χαρακτηρίζει ορισμένες από τις ενέργειες των διαδηλωτών   "παράνομες και απερίσκεπτες". Η εφημερίδα υπογραμμίζει τα σχόλια της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ που έσπευσε να καταδικάσει την ανατροπή του αγάλματος του Κόλστον.

Η Mail παρουσιάζει επίσης ένα μνημείο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο κεντρικό Λονδίνο το οποίο έχει παραμορφωθεί. Το γκράφιτι στο άγαλμα του πρώην πρωθυπουργού χαρακτηρίζει τον “πατέρα της νίκης” του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – “ρατσιστή”.

Η Daily Mail αναφέρεται και στην αντίδραση της υπουργού των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ που σημείωσε ότι ενέργειες όπως η παραπάνω είναι ενέργειες μιας “βίαιης μειονότητας” και “επαίσχυντου βανδαλισμού”.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επικρίνεται για "άγνοια" όσον αφορά τα προβλήματα ρατσισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν θεωρεί ότι οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα “θυμού και προκατάληψης” κατά των αστυνομικών , σύμφωνα με τον Guardian.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της σκιώδους κυβέρνησης Ντέιβιντ Λάμι επεσήμανε ότι είναι “πραγματική άγνοια” να θεωρείται ότι οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ είναι μόνο θυμωμένοι για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, ενώ η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ντόουν Μπάτλερ τόνισε ότι “η κυβέρνηση Τζόνσον δεν ακούει” και δεν έχει δεσμευτεί - “να επιλύσει ζητήματα ρατσισμού στη Βρετανία”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του το Ηνωμένο Βασίλειο - “δεν είναι ένα ρατσιστικό κράτος”.  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το