Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ιστορική απόφαση δικαστηρίου για τη στείρωση διανοητικά ανάπηρου άνδρα
afoi poriazi
Βρετανία: Ιστορική απόφαση δικαστηρίου για τη στείρωση διανοητικά ανάπηρου άνδρα
17.08.2013 | 14:56

Βρετανία: Ιστορική απόφαση δικαστηρίου για τη στείρωση διανοητικά ανάπηρου άνδρα

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Οι γονείς του, ο οικογενειακός γιατρός και οι κοινωνικές υπηρεσίες προσέφυγαν στα δικαστήρια ώστε να δοθεί εντολή να στειρωθεί ο 36χρονος, ο δείκτης νοημοσύνης του οποίου αντιστοιχεί σε εκείνον ενός παιδιού ηλικίας 6-9 ετών.Ο DΕ, που ζει με τους γονείς του στην κεντρική Αγγλία, έχει σεξουαλικές επαφές αλλά δεν ξέρει πώς και δεν μπορεί να λάβει προφυλάξεις ώστε να μην μείνει έγκυος η σύντροφός του επί μια δεκαετία, η γνωστή με τα αρχικά PQ, που είναι επίσης διανοητικά καθυστερημένη.

Επειδή κανείς τους δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, οι Αρχές έλαβαν δραστικά μέτρα εμποδίζοντας τον DE να βρίσκεται μόνος του στον ίδιο χώρο με τη φίλη του. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη γέννηση του γιου τους, ένα γεγονός που είχε «σοβαρές επιπτώσεις» τόσο για το ζευγάρι όσο και για τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τη δικαστή, ο DE «κλονίστηκε σοβαρά» όταν έγινε πατέρας και δεν κατανοεί ότι το παιδί αυτό είναι συνέπεια των ερωτικών επαφών του με την PQ.

Η βαζεκτομή είναι «αναμφισβήτητα προς το συμφέρον του DE» αφού θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη σχέση του με τη φίλη του και θα του παράσχει ανεξαρτησία, έκρινε η δικαστής Ελινορ Κινγκ.

Ο Ανγκους Μουν, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του DE στο δικαστήριο, επέμεινε ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούν την επέμβαση» και ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με ευγονική» αφού δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα υποβληθεί σε βαζεκτομή ενάντια στη θέλησή του. Επιπροσθέτως, υποστήριξε, η απόφαση δεν σημαίνει ότι υπάρχει δεδικασμένο ώστε να υποβληθούν σε παρόμοιες επεμβάσεις και άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον πελάτη του.

Η υποχρεωτική στείρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που εφαρμοζόταν ευρέως κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018