Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Σήμα κινδύνου” για μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα
Βρετανία: “Σήμα κινδύνου” για μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα
27.09.2020 | 18:47

Βρετανία: “Σήμα κινδύνου” για μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γραφει ο Βύρων Καρύδης 

“Ένα εκατομμύριο νέοι ίσως χρειασθούν επείγουσα βοήθεια μετά την πανδημία του κορονοϊού” , υπογράμμισε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος αναφερόμενος στον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο . Το μήνυμα του Καρόλου είναι το κύριο θέμα στη Sunday Telegraph.  

Οι σημερινές “τεράστιες προκλήσεις” του θυμίζουν τη δεκαετία του 1970, όταν η ανεργία των νέων ήταν “ένα από τα πιεστικά ζητήματα της εποχής”. Ο μελλοντικός βασιλιάς σημειώνει ότι είναι “δύσκολη περίοδος να είσαι νέος”, προτού προσθέσει ότι αυτοί που έχουν ζήσει τις “σκληρότερες εμπειρίες” είναι τελικά αυτοί που “έχουν να προσφέρουν τα περισσότερα πίσω στην κοινωνία”.

Η σκιώδης υπουργός των Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, Αναλίς Ντοντς , έχει στο μυαλό της τη δεκαετία του 1980 , καθώς όπως επισημαίνει στον Observer ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους "επιστρέφει τη χώρα στα χειρότερα χρόνια της θατσερικής περιόδου”.

Η Ντοντς υποστηρίζει ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τον υπουργό των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, αποτυγχάνουν στην πραγματικότητα να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας των χαμηλά αμειβόμενων ατόμων. Κατά την σκιώδη υπουργό των Οικονομικών, αυτά τα μέτρα θα καταστήσουν προτιμότερο , από οικονομική άποψη , για τους εργοδότες να απολύουν ένα άτομο, αντί να προσλαμβάνουν δύο για μερική απασχόληση.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε στο 4,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο από το 3,9% που βρισκόταν από τις αρχές τους 2020, συμβαδίζοντας με τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuterς.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης προστάτευσε εκατομμύρια εργαζομένους και με βάση τα σημερινά στοιχεία υπάρχουν λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 48.000 σε τριμηνιαία βάση στις 156.000, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αλλά το επίπεδο παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από αυτό που ήταν κατά την ύφεση του 2008.

Ο Σάμιουελ Τουμς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα επιταχυνθεί το φθινόπωρο όταν οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα για το κόστος του προγράμματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018