Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Προεκλογικός καβγάς στη Γερμανία για το τρίτο πακέτο της Ελλάδας

the roots web banners 06

Προεκλογικός καβγάς στη Γερμανία για το τρίτο πακέτο της Ελλάδας
24.08.2013 | 10:50

Προεκλογικός καβγάς στη Γερμανία για το τρίτο πακέτο της Ελλάδας

Συντάκτης:  Ανδρέας Τσεκούρας
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βγήκε «εκτός γραμμής» με δεδομένη τη επίσημη γερμανική και ευρωπαϊκή θέση για παραπομπή του θέματος αυτού στην επόμενη χρονιά, προέβη σήμερα σε νέες δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα θα είναι «πολύ πιο περιορισμένο» και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο μνημόνιο.

Οπως παραδέχτηκε ο κ.Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η επιπλέον βοήθεια προς τη χώρα μας έχει ήδη προβλεφθεί και «θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιορισμένα».

Στην αρχή της εβδομάδας ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας είχε δηλώσει πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και πέραν του 2014.

Θέλοντας να δώσει εξηγήσεις προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι επαναλαμβάνει αυτές τις δηλώσεις ξανά και ξανά για να μην κατηγορηθεί μετά τις εκλογές ότι δεν είπε την αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους και ψηφοφόρους.

Η συζήτηση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα «δεν είναι κάτι καινούριο» και δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σκοπός του κ.Σόιμπλε ήταν «να αντικρούσει τους ισχυρισμούς» για ένα νέο «κούρεμα», είπε ο Στέφεν Ζάιμπεργκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης που είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2012, προβλέπει τη δυνατότητα ενός νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, οι αναφορές στο ενδεχόμενο του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα έχουν ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τα κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς, στις φωνές αμφισβήτησης προστέθηκε και εκείνη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, γνωστού για τις εμπρηστικές δηλώσεις του στο παρελθόν κατά των πακέτων χρηματοδότησης των Ελλήνων.

Ο Ζεεχόφερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είπε ότι «δεν γίνεται να θέτει κανείς τη χορήγηση βοήθειας ως προοπτική», ενώ υποστήριξε ότι δηλώσεις σαν αυτές που έκανε ο κ.Σόιμπλε θα μπορούσαν να ανακόψουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Αυτό καταστρέφει κάθε προσπάθεια στην ίδια τη χώρα να υλοποιήσει τα αναγκαία», τόνισε.

Συνέχεια στη συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της χορήγησης ενός νέου πακέτου στήριξης στην Αθήνα δίνει και ο γερμανικός Τύπος.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει ανώφελο το τρίτο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «ανικανότητα της πολιτικής ελίτ» στην Ελλάδα.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το τρίτο πακέτο δεν θα βοηθήσει, ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung παραπέμπει σε δήλωση του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Τζωρτζόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης πολύ πριν την εξαγγελία Σόιμπλε.

Το συμπέρασμα του: Η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκιστή της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δυσκολίες ιδιωτικοποιήσεων στο παράδειγμα του λιμένα Θεσσαλονίκης.

«Ψέματα και αλήθειες» είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου στην εφημερίδα Südeutsche Zeitung.

Τα ψέματα αναφέρονται στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που το 2002 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ξεπέρασε το όριο δανεισμού του 3% όπως ορίζει η συμφωνία του Μάαστριχτ. Και η αλήθεια αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο που επέλεξε για να εξαγγείλει την αναγκαιότητα ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα.

«Ο Σόιμπλε παρέμεινε πιστός στη γραμμή του. Απορρίπτει για άλλη μια φορά κούρεμα χρέους. Τώρα εάν θα κρατήσει την ίδια στάση και μετά τις εκλογές, θα φανεί» παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος.

Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που κάνουν απαγορευτικό ένα νέο κούρεμα, αφού όπως λέει «θα ισοδυναμούσε με εισιτήριο ελευθέρας για όλες τις υπόλοιπες χώρες με προβλήματα χρέους». Και υποστηρίζει ότι το 2015 δεν θα πρέπει να αφήσει κανείς την Ελλάδα στο έλεος των αγορών.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί βοήθεια και μάλιστα περισσότερη για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Γι' αυτό είναι ορθό που ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα οικονομική στήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο της η εφημερίδα.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το