Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Κατάθεση του προϋπολογισμού - Στήριξη της βρετανικής οικονομίας με 65 δισεκ. λίρες

banner roots

Βρετανία: Κατάθεση του προϋπολογισμού - Στήριξη της βρετανικής οικονομίας με 65 δισεκ. λίρες
04.03.2021 | 12:56

Βρετανία: Κατάθεση του προϋπολογισμού - Στήριξη της βρετανικής οικονομίας με 65 δισεκ. λίρες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας σήμερα και φόροι στα μέσα της δεκαετίας για να πληρωθεί το κόστος αυτών των δαπανών. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται ο προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και στην ανόρθωσή της από τη χειρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο προϋπολογισμός είναι το κύριο θέμα για τις περισσότερες εφημερίδες της Πέμπτης. Η Daily Telegraph εκτιμά ότι ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πενταετή “φορολογική επιδρομή" κατά του εισοδήματος των φυσικών προσώπων που θα αποφέρει περισσότερα από 21 δισεκ. λίρες στα κρατικά ταμεία, καθώς το νομοσχέδιο για τις δαπάνες της κυβέρνησης που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 "αποκαλύφθηκε τελικά". Ο κ. Σούνακ “πάγωσε” τα κατώτατα όρια για το φόρο εισοδήματος, το φόρο κληρονομιάς, το φόρο επί των κεφαλαιακών κερδών και για το επίδομα ισόβιας σύνταξης- “πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερα στο Υπουργείο Οικονομικών” – γράφει η Telegraph.

Η Metro σημειώνει ότι ο υπουργός των Οικονομικών έχει "στοιχηματίσει" 65 δισεκ. λίρες με την ελπίδα ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα μετά την πανδημία. “Πρόκειται για ένα ιστορικό ξεφάντωμα δαπανών", αναφέρει χαρακτηριστικά για τον προϋπολογισμό η Metro. Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Ρίσι Σούνακ επέμεινε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεπεράσει το 11% κατά την επόμενη διετία. Αλλά προειδοποίησε ότι ο “λογαριασμός Covid” του Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους 407 δισεκ. λιρών, ”πρέπει κάποτε να πληρωθεί στο μέλλον”.

Οι Financial Times θεωρούν ότι είναι ένας προϋπολογισμός που προβλέπει "δαπάνες τώρα, φόρους αργότερα”. Στόχος είναι η οικονομία να ξεπεράσει “την κρίση του Covid” με την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων πριν από την εισαγωγή των μεγαλύτερων φορολογικών επιβαρύνσεων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά – “επιβαρύνσεις που θα κληθεί να καταβάλλει μια γενιά”- υπογραμμίζουν οι FT. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Σουνάκ είναι ο πρώτος υπουργός των Οικονομικών που αυξάνει τους φόρους των εταιρειών από το 1974 όταν παρόμοια απόφαση είχε πάρει και ο τότε υπουργός των Οικονομικών Ντένις Χίλι.

Ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε την αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1960, αναφέρουν οι Times. Από το 2023, ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί από 19% σε 25% για τις πιο κερδοφόρες εταιρείες - αύξηση που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με σχεδόν 50 δισεκ. λίρες την επόμενη πενταετία. Οι Times μας ενημερώνουν επίσης ότι το ένα πέμπτο των νοικοκυριών που ανήκουν στην ανώτατη εισοδηματική βαθμίδα θα πληρώνει κατά μέσο όρο 826 λίρες επιπλέον ετησίως σε φόρους, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα θα καταβάλλουν επιπλέον 56 λίρες τον χρόνο.

Ο Guardian γράφει ότι ο υπουργός των Οικονομικών με τον προϋπολογισμό προσπάθησε να συνδυάσει τη στήριξη της οικονομίας με τη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας από το 1993.

Η Daily Mail θεωρεί ότι έχουμε να κάνουμε με μια “συγκαλυμμένη φορολογική επιδρομή”. Για την Sun, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες ο κ. Σούνακ είναι "γλυκόπικρος". “Εξασφαλίζει το πάγωμα της φορολογίας στο αλκοόλ και στα καύσιμα, από την άλλη όμως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο πονοκέφαλο μετά το πάρτι” , επισημαίνει η Sun.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel