Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τι ισχύει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca | Αναμένεται ανακοίνωση της ΕΜΑ

banner roots

Τι ισχύει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca | Αναμένεται ανακοίνωση της ΕΜΑ
07.04.2021 | 09:08

Τι ισχύει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca | Αναμένεται ανακοίνωση της ΕΜΑ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ένα ακόμη «επεισόδιο» ήρθε να καταγραφεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την ώρα που οι έρευνες για το αν το εμβόλιο ευθύνεται για τα περιστατικά θρομβώσεων συνεχίζονται, αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε χθες ότι υπάρχει σύνδεση.
 
Η δήλωση αξιωματούχου της ΕΜΑ
Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero πως το εμβόλιο και οι θρομβώσεις συνδέονται, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό.
 
«Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Λίγη ώρα αργότερα τον άδειασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απαντώντας ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων.
 
Διαψεύδει η ΕΜΑ, δημοσιοποιεί στοιχεία πιθανόν και σήμερα
Ωστόσο, προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια για τη χρήση του εμβολίου, όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».
 
Η κατάσταση έχει θορυβήσει και την ΕΕ, με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να δηλώνει: «Είμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».
 
Τσιόδρας: Περισσότερα οφέλη αν γίνει χρήση του AstraZeneca
Για τις αμφιβολίες της αξιοπιστίας του εμβολίου της AstraZeneca τοποθετήθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πιθανότητες να παρουσιαστεί θρόμβωση σε έναν που θα κάνει το εμβόλιο είναι συντριπτικά μικρές σε σχέση με το να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.
 
«Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να παρουσιάσει κανείς θρόμβωση από τον εμβολιασμό είναι 1 στις 100.000» είπε χαρακτηριστικά.
 
Για ελάχιστο ρίσκο μίλησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca.
 
«Εγώ αποφάσισα για τον εαυτό μου: έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και θα κάνω και τη δεύτερη τον Μάιο. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο. Εγώ όμως δεν είμαι ρυθμιστική αρχή, αλλά ένας πολίτης που η απόφασή μου έχει μοναδιαία συνέπεια. Δεν θα κάνω όμως ούτε αυστηρές συστάσεις και δεν θα κρίνω υποτιμητικά όσους έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από εμένα. Μετά την ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας για 30 περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων, τα δεδομένα δεν άλλαξαν δραματικά. Η πιθανότητα θρόμβωσης παραμένει ελάχιστη. Παρά ταύτα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να κάνουν εκτίμηση αν υπάρχει αυξημένος σχετικός κίνδυνος για κάποια υποκατηγορία του πληθυσμού», σχολίασε.
 
Καθησυχαστικός είναι πάντως και ο Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
 
«Όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι έχει και το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί υπέρ της ασφάλειάς του» σχολίασε.
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel