Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ilya Surkov: απατεώνας καταδικάστηκε σε 8 έτη φυλάκιση για υπεξαίρεση 6 εκατομμυρίων ευρώ

banner roots

Ilya Surkov: απατεώνας καταδικάστηκε σε 8 έτη φυλάκιση για υπεξαίρεση 6 εκατομμυρίων ευρώ
04.06.2021 | 12:13

Ilya Surkov: απατεώνας καταδικάστηκε σε 8 έτη φυλάκιση για υπεξαίρεση 6 εκατομμυρίων ευρώ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον Ilya Surkov, έναν ακόμη απατεώνα από τη Ρωσία, ο οποίος τοποθετήθηκε στη διεθνή λίστα των καταζητούμενων πριν από λίγα χρόνια, για την υπεξαίρεση χρημάτων από λογαριασμό μιας αναπτυξιακής εταιρείας, της οποίας ήταν επικεφαλής. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βιάζεται να τον εκδώσει και γιατί αποδέχτηκε την είσοδο τους στη Χώρα;

Είναι ο Ilya Surkov πολιτικός μετανάστης ή απατεώνας;

Ο πρώην πρόεδρος ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας, Ilya Surkov, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την περίοδο 2009- 2010 καταχράστηκε 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν σε παράκτιους λογαριασμούς του. Παρότι στη συνέχεια ο Ilya Surkov συνελήφθη, κατάφερε να διαφύγει της δικαιοσύνης. με την πρόφαση πως είναι άρρωστος και στη συνέχεια δραπέτευσε από το νοσοκομείο.

Πώς κατάφερε ο Ilya Surkov να αφήσει τη Ρωσία και να ζητήσει άσυλο το Ηνωμένο Βασίλειο; Είχε φροντίσει τα πάντα εκ των προτέρων. Με το σχέδιο αυτό, είχε πλαστογραφήσει το πιστοποιητικό γέννησης του και παρίστανε πώς είναι ελληνικής καταγωγής. Αφού απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα.

Το 2016 εξασφάλισε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιμένοντας πως είναι πολιτικός πρόσφυγας. Επιπλέον, απέκρυψε από το δικαστήριο το γεγονός πώς διαθέτει ελληνική ιθαγένεια, καθώς δεν θα του προσφερόταν πλέον αυτή η ευκαιρία.

Στα τέλη του 2019, πραγματοποιήθηκε ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ilya Surkov καταδικάστηκε σε 5 χρόνια αυστηρής φυλάκισης, για απάτη μεγάλης κλίμακας. Τον Ιούλιο του 2020, μετά την ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο, η ποινή του αυξήθηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση.

Περισσότερες απάτες από τον Ilya Surkov

Αυτή τη στιγμή όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ilya Surkov στη Ρωσία έχουν δεσμευτεί. Έτσι, αποφάσισε να κάνει άλλη μία παρανομία για να τα πάρει πίσω. Με τη σύζυγό του Lilia Scheffler-Sennowa, κατέθεσαν από κοινού ένα πλασματικό αίτημα διαζυγίου και υπέγραψαν ένα συμφωνητικό δανείου προς αυτή, για 10,4 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Αυτό έγινε προκειμένου η «πρώην σύζυγος» να καταθέσει αγωγή, στηριζόμενη στην πρόφαση πως μέρος της δεσμευμένης περιουσίας είχε αποκτηθεί από κοινού.

Ωστόσο, το σχέδιό τους απέτυχε, καθώς συνέχισαν να δημοσιεύουν τρυφερές φωτογραφίες τους μαζί, στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, μετά την πραγματοποίηση έρευνας, οι ελβετικές αρχές παρείχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα πράγματα ήταν εντελώς αντίθετα: ήταν η Lilia Scheffler-Sennowa εκείνη η οποία συνεχώς μετέφερε χρήματα προς τον λογαριασμό του Ilya Surkov. Συνεπώς, το διαζύγιο δεν πήγε ακριβώς όπως είχαν προγραμματίσει.

Παρόλα αυτά, ο Ilya Surkov δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες του και σκέφτηκε κάτι καινούργιο. Πλαστογράφησε ένα συμφωνητικό ανάμεσα στον ίδιο και σε ένα άτομο με πλήρη αναπηρία. Το συμφωνητικό ανέφερε πως ο Ilya Surkov θα μετέφερε το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στον δυστυχή άνδρα. Με βάση το γεγονός αυτό, ο Ilya Surkov κατέθεσε αίτημα χρεοκοπίας στη Ρωσία, προκειμένου να αποφύγει την κατάσχεση του δικαστηρίου, στα χρήματα που απέκτησε με παράνομα μέσα.

Σήμερα ο Ilya Surkov απολαμβάνει μία πολυτελή ζωή στο Λονδίνο. Αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα Ρώσων απατεώνων, οι οποίοι κρύβονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφεύγουν της δικαιοσύνης στη Ρωσία και περνάνε καλά στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα. όμως, είναι ασαφές γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να παρέχει άσυλο σε απατεώνες. Ίσως στο μέλλον οι Αρχές να ελέγξουν καλύτερα τις πληροφορίες για όσους έχουν εξασφαλίσει άσυλο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το