Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : “Καταδικαστική” έκθεση για τις “αποτυχίες” της κυβέρνησης Τζόνσον στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας Covid
ikteo limnou
Βρετανία : “Καταδικαστική” έκθεση για τις “αποτυχίες” της κυβέρνησης Τζόνσον στην προσπάθεια αναχαίτισης της  πανδημίας Covid
12.10.2021 | 12:58

Βρετανία : “Καταδικαστική” έκθεση για τις “αποτυχίες” της κυβέρνησης Τζόνσον στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας Covid

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Για μια από τις χειρότερες αποτυχίες στην ιστορία της βρετανικής δημόσιας υγείας κάνει λόγο έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων αναφερόμενη στη διαχείριση της πανδημίας του κορoνοϊού από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές έπειτα από δύο μήνες ακροάσεων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζόνσον, με τη στήριξη των επιστημονικών της συμβούλων, “σκοπίμως” υιοθέτησε μια “προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική” αντί να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υιοθετήσει μια “μοιραία προσέγγιση” για τον Covid-19 στις αρχές του 2020, αποτυγχάνοντας να διδαχθεί από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας που σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού με γρήγορα lockdown και μαζικά τεστ, επισημαίνεται στην έκθεση.

Αντ 'αυτού, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά αποδέχτηκε “ότι η ανοσία της αγέλης από τη μόλυνση ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα”. Αυτή η απόφαση σήμαινε ότι επετράπη στον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό προτού αποφασιστεί τελικά lockdown, στις 23 Μαρτίου 2020, υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι Times σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει "μεγάλα λάθη", ιδιαίτερα όταν δεν εισήγαγε αρκετά γρήγορα το lockdown, και ότι η "ομαδική σκέψη" υπουργών, δημοσίων υπαλλήλων και επιστημονικών συμβούλων “φέρει κυρίως την ευθύνη”.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν τα ευρήματα "καταδικαστικά".

H εφημερίδα σημειώνει ότι η βρετανική απάντηση στον κορονοϊό ήταν "ατυχής" και "μοιρολατρική", και οδήγησε σε μια στρατηγική που ισοδυναμούσε με "ανοσία αγέλης" - παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει "μερικούς από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες οπουδήποτε στον κόσμο".

Ο Guardian επικεντρώνεται σε αυτή τη “μοιρολατρική” προσέγγιση και στα αποδεικτικά στοιχεία για τη “μοναδικότητα” του χαρακτήρα των Βρετανών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι παράγοντες αυτοί επιδείνωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οι πιο θανατηφόρες καθυστερήσεις", η Daily Mirror τονίζει ότι περισσότερες από 20.000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν ο Μπόρις Τζόνσον “είχε αποκλείσει” το Ηνωμένο Βασίλειο μια εβδομάδα νωρίτερα τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Η εφημερίδα i τοποθετεί τον αριθμό των “αδικοχαμένων” σε "πολλές χιλιάδες".

Για την Daily Mail, η έκθεση είναι "καταστροφική". Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η έκθεση αναδεικνύει τους "αδικαιολόγητους" θανάτους πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας - οι οποίοι, όπως λέει, ήταν αποτέλεσμα της "υποβάθμισης" των ηλικιωμένων.

Η Mail υπενθυμίζει ότι τον πρώτο μήνα του lockdown, 25.000 ασθενείς που ήταν στα νοσοκομεία έλαβαν εξιτήριο και επέστρεψαν σε οίκους ευγηρίας χωρίς να εξεταστούν για Covid.

Η Metro δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα μια φωτογραφία του πρωθυπουργού μαζί με τον επικεφαλής ιατρό της Αγγλίας καθηγητή Κρις Γουίτι, και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο πηχυαίος τίτλος: "Πρέπει να ντρέπονται για τον Covid".

Η Sun επισημαίνει ότι οι βουλευτές διαπίστωσαν επίσης ότι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν "μία από τις πιο αποτελεσματικές στον κόσμο". Η ετυμηγορία της εφημερίδας για τον Covid: "Από την κακή αντιμετώπιση στον καλό εμβολιασμό".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018