Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Διάχυτη η δυσαρέσκεια κατά της Ντάουνινγκ Στριτ από βουλευτές των Τόρις
afoi poriazi
Βρετανία : Διάχυτη η δυσαρέσκεια κατά της Ντάουνινγκ Στριτ από βουλευτές  των Τόρις
24.11.2021 | 19:18

Βρετανία : Διάχυτη η δυσαρέσκεια κατά της Ντάουνινγκ Στριτ από βουλευτές των Τόρις

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στις πρόσφατες πολιτικές δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Βρετανός πρωθυπουργός επικεντρώνουν την προσοχή τους οι περισσότερες εφημερίδες της Τετάρτης (24/11).

Ο Μπόρις Τζόνσον απεικονίζεται σε αρκετά πρωτοσέλιδα μαζί με πρώην πρωθυπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων στην κηδεία του βουλευτή των Συντηρητικών σερ Ντέιβιντ Έϊμις που δολοφονήθηκε πρόσφατα.

"Πρόβλημα στην κορυφή" – ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα i. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να "πλήξει με βόμβες αγάπης" δεκάδες βουλευτές των Τόρις σε μια δεξίωση της Ντάουνινγκ Στριτ χθες το βράδυ. Στόχος του ήταν να ενισχύσει την αφοσίωσή τους προς το πρόσωπο του, υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Αλλά ένας βουλευτής που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση σημείωσε στην εφημερίδα i:"Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων την τελευταία στιγμή από τη Ντάουνινγκ Στριτ ".

Μετά από μία σειρά ατυχών ανακοινώσεων, ο Guardian αναφέρει ότι “οι απογοητεύσεις συσσωρεύονται” και στο υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας του επαρκούς χειρισμού σημαντικών πολιτικών αποφάσεων από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι πολλοί βουλευτές ζητούν την αναμόρφωση της διαδικασίας της λήψης και της εφαρμογής των αποφάσεων από την πλευρά των στενών συμβούλων του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα ο Guardian αναφέρει ότι ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανησυχεί για την τάση του πρωθυπουργού “να υπόσχεται πολλά , και για το μπερδεμένο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων”.

Τη Δευτέρα το βράδυ, o Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε περισσότερες προκλήσεις σχετικά με τα λιγότερο γενναιόδωρα από τα αναμενόμενα σχέδια για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και ευάλωτων, σύμφωνα με πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg .

Η ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές της εβδομάδας δεν κατέληξε σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά ο μεγάλος αριθμός σιωπηλών αποχών έχει ιδιαίτερη σημασία και υφαίνει εάν διαφορετικό αφήγημα για τον Μπόρις Τζόνσον και το κυβερνών κόμμα, εκτιμούν οι αναλυτές. Υπάρχει μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που δεν είναι πολύ εξοργισμένοι για να τολμήσουν την ανατροπή του “πολιτικού τους αφέντη” , αλλά αρκετά απογοητευμένοι για να αποσύρουν την πλήρη υποστήριξη τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για το τι πράγματι συμβαίνει στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ένας ανώτερος βουλευτής και πρώην υπουργός, φίλος του κ. Τζόνσον, δήλωσε ότι υπάρχουν “ερασιτέχνες” στο πρωθυπουργικό γραφείο και παραπονέθηκε για “σοβαρές ελλείψεις” στη διαχείριση των προβλημάτων.

Άλλοι, ακόμη και μέσα στη Ντάουνινγκ Στριτ, συνεργάτες του πρωθυπουργού προτρέπουν τους υπουργούς να επιμείνουν σε βελτιώσεις, επισημαίνοντας ότι : "Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο κτίριο... Απλά δεν λειτουργεί."

Το πολιτικό ύφος του κ. Τζόνσον δεν βασίζεται στην ομαλή πορεία των πραγμάτων και η ιδέα ότι οι τεράστιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση θα προωθηθούν χωρίς πολιτική δυσαρέσκεια είναι παράλογη, σημειώνουν γνώστες των βρετανικών πολιτικών πραγμάτων.

Μέρα με τη μέρα ο κατάλογος των προβλημάτων του πρωθυπουργού φαίνεται να αυξάνεται. Η πίστη του κόμματός του στη δύναμή του να τα διορθώσει φαίνεται να υποχωρεί και να κατευθύνεται προς την αντίθετη πλευρά.

Αυτό για το οποίο ούτε οι υποστηρικτές του ούτε οι επικριτές του μπορούν να είναι σίγουροι είναι αν αυτό το φθινόπωρο είναι η αρχή μιας σημαντικής “ διολίσθησης” ή μιας άσχημης, και ίσως προβλέψιμης, περίπτωσης “μεσοπρόθεσμης υποχώρησης” της δημοφιλίας του Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018