Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Europol: Εξάρθρωσε παγκόσμιο εικονικό δίκτυο που βοηθούσε χάκερ να κάνουν κυβερνοεπιθέσεις
afoi poriazi
Europol: Εξάρθρωσε παγκόσμιο εικονικό δίκτυο που βοηθούσε χάκερ να κάνουν κυβερνοεπιθέσεις
18.01.2022 | 17:24

Europol: Εξάρθρωσε παγκόσμιο εικονικό δίκτυο που βοηθούσε χάκερ να κάνουν κυβερνοεπιθέσεις

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Κατασχέθηκαν 15 servers έπειτα από έρευνες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική - Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν «μια δημοφιλής επιλογή για χάκερ» που πλήρωναν συνδρομή 52 ευρώ για να εξασφαλίσουν προστατευμένες επικοινωνίες

Ένα παγκόσμιο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες για να εξαπολύουν επιθέσεις με λυτρισμικό, θέτοντας σε κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, διαλύθηκε, ανακοίνωσε η Europol.

Χθες, Δευτέρα, ερευνητές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατάσχεσαν ή διέκοψαν τη λειτουργία τουλάχιστον 15 διακομιστών που φιλοξενούσαν ιστοτόπους, καθώς και τον ιστότοπο VPNLab.net, ο οποίος παρείχε στις εγκληματικές οργανώσεις προστατευμένες επικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

«Ο πάροχος VPN (...) χρησιμοποιούνταν για την διάπραξη σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η ανάπτυξη λυτρισμικού και άλλες κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2008 ήταν «μια δημοφιλής επιλογή για χάκερ» που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μια συνδρομή 52 ευρώ για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της «προκειμένου να διαπράξουν τα εγκλήματά τους χωρίς να φοβούνται ότι θα εντοπιστούν από τις αρχές», συμπλήρωσε η Europol.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονταν την πλατφόρμα για να διανείμουν κακόβουλο λογισμικό, σχεδιασμένο να διεισδύει ή να διαταράσσει συστήματα υπολογιστών.

«Άλλες περιπτώσεις έδειξαν τη χρήση της υπηρεσίας για τη δημιουργία υποδομών και επικοινωνιών πίσω από εκστρατείες επιθέσεων με λυτρισμικό, καθώς και την πραγματική ανάπτυξή τους», τόνισε η υπηρεσία.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 εταιρείες που είχαν εκτεθεί σε κυβερνοεπιθέσεις.

Αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται με πιθανά θύματα κυβερνοεπιθέσεων για να μετριάσουν την έκθεσή τους, ανέφερε η Europol.

Με επικεφαλής τη γερμανική αστυνομία του Ανόβερου, στην επιχείρηση συμμετείχαν ερευνητές από πολλές χώρες της ΕΕ, καθώς και ομόλογοί τους από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018