Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Βουλευτής των Τόρις κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον για εκβιασμό και εκφοβισμό βουλευτών

banner roots

Βρετανία: Βουλευτής των Τόρις κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον για εκβιασμό και εκφοβισμό βουλευτών
20.01.2022 | 18:57

Βρετανία: Βουλευτής των Τόρις κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον για εκβιασμό και εκφοβισμό βουλευτών

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Για εκφοβισμό καταγγέλλει την κυβέρνηση Τζόνσον συντηρητικός βουλευτής, προκειμένου να μην εκκινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής προς το πρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Γουίλιαμ Ράγκ, ένας από τους βουλευτές που καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, δήλωσε ότι οι “αντάρτες” αντιμετωπίζουν "πιέσεις και εκφοβισμό" από τους υπουργούς.

Ο κ. Ράγκ ισχυρίστηκε ότι οι “ύποπτοι συνωμότες” έχουν απειληθεί με “επιζήμια δημοσιότητα”.

H Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι "δεν γνωρίζει κανένα αποδεικτικό στοιχείο" για τους ισχυρισμούς του κ. Ράγκ.

"Εάν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, θα τα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά", πρόσθεσε εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η αναπληρώτρια ηγέτης των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Ραγκ “σοκαριστικούς” και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι “συμπεριφέρεται περισσότερο σαν αρχηγός της μαφίας παρά ως πρωθυπουργός”.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του κάλεσε τους πιθανούς αντάρτες να περιμένουν το πόρισμα της έρευνας της δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι για τα “κορονοπάρτι”, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, προτού οι βουλευτές αποφανθούν για το πολιτικό του μέλλον.

Τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κυριαρχούν τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Metro, η Daily Mirror, ο Guardian και ο Independent στο διαδίκτυο προβάλλουν την παραίνεση του βουλευτή και πρώην υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις προς τον πρωθυπουργό : " Για το όνομα του Θεού, αποχωρήσετε".

Η φιλοκυβερνητική Daily Express αντιστρέφει τη συμβουλή του Ντέιβις   στον Μπόρις Τζόνσον : "Στο όνομα της ενότητας του κόμματος, πηγαίνετε... και υποστηρίξετε τον πρωθυπουργό!"

Η Daily Mail ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση, προτρέποντας "τον ναρκισσιστικό όχλο των βουλευτών των Τόρις" να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και της συσσώρευσης των στρατευμάτων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα. Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας: "Στο όνομα του Θεού, μεγαλώσετε!"

Ένα συνοδευτικό ολοσέλιδο κύριο άρθρο είναι άκρως επικριτικό. Το άρθρο – γνώμης της Mail κάνει λόγο για “επαναστάτες που έχουν μεθύσει από το δικό τους μελόδραμα" και "που έχουν φουσκώσει από τη δική τους αυταρέσκεια".

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί εάν ενεργοποιηθεί η ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, μπορεί να οδηγήσει σε “ένα έτος αγωνίας” για τους Συντηρητικούς.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η αποσκίρτηση του συντηρητικού βουλευτή Κρίστιαν Γουέικφορντ στους Εργατικούς “έχει εξαγοράσει πολύτιμο χρόνο για τον πρωθυπουργό” επειδή “συνέτεινε στην κομματική συσπείρωση”.

H εφημερίδα i ισχυρίζεται ότι οι Εργατικοί έχουν αρχίσει επαφές με άλλους υποστηρικτές των Τόρις που σκέφτονται να ενταχθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Times γράφουν ότι “οι συνωμότες έχουν υποχωρήσει από το χείλος του γκρεμού”, ωστόσο εντός της κυβέρνησης ορισμένοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η έκθεση για τα πάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown “θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στην κυβέρνηση από την αναμενόμενη”.

Και ο Guardian είναι της γνώμης ότι η δημοσίευση της έκθεσης της Σου Γκρέι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα άλλο κύμα επιστολών μη εμπιστοσύνης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, με έναν υπουργό της κυβέρνησης να σημειώνει στην εφημερίδα ότι “ο κ. Τζόνσον δεν είχε λευκή επιταγή για να συνεχίσει στην Ντάουνινγκ Στριτ”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel