Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πρόβλεψη - Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%

banner roots

Πρόβλεψη - Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%
01.04.2022 | 14:01

Πρόβλεψη - Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης  

Η οικονομία της Ρωσίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας κατά 20%, καθώς η πόλεμος οδηγεί στο "μεγαλύτερο σοκ” όσον αφορά την προσφορά προϊόντων και πρώτων υλών εδώ και 50 χρόνια, σύμφωνα με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) την Πέμπτη.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα παρουσίαζε άνοδο κατά 3,5% φέτος και η ρωσική οικονομία ανάπτυξη κατά 3%.

Η τράπεζα αναφέρει ότι οι τελευταίες προβλέψεις της "προϋποθέτουν ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός δύο μηνών και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης στην Ουκρανία".

Εάν αυτό συμβεί, το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα πρέπει να ανακάμψει κατά 23% το επόμενο έτος, ενώ η Ρωσία που έχει πληγεί από τις κυρώσεις θα έχει μηδενική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει "το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970".

"Η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν ένα δυσανάλογα υψηλό μερίδιο των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού, των λιπασμάτων, του τιτανίου και του νικελίου", σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Η τράπεζα προβλέπει ότι οι υψηλότερες τιμές για τα εν λόγω προϊόντα θα έχουν "βαθύ αντίκτυπο" στις παγκόσμιες οικονομίες, πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά τα κράτη με χαμηλότερο εισόδημα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel