Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία | Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση των αμάχων ;

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία | Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση των αμάχων ;
02.04.2022 | 18:05

Πόλεμος στην Ουκρανία | Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση των αμάχων ;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Ρωσία είναι απίθανο να επιτρέψει έναν κατάλληλο ανθρωπιστικό διάδρομο διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται για τον έλεγχο της πόλης.

Χθες, επετράπη η είσοδος μόνο στο μικρότερο κομβόι του Ερυθρού Σταυρού, αποτελούμενο από τρία οχήματα. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έλαβε άδεια να περάσει δύο μεγάλα φορτηγά γεμάτα με ζωτικό εξοπλισμό, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπιστική κρίση εκεί επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχει φαγητό ή νερό, πτώματα κείτονται στους δρόμους, μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC Γουάιρ Ντέιβις.

“Μέχρι η Ρωσία να νικήσει ό,τι έχει απομείνει από τον ουκρανικό στρατό μέσα στη Μαριούπολη - πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ - δεν μπορώ να τους Ρώσους να επιτρέπουν έναν κατάλληλο ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη για τον Ερυθρό Σταυρό ή για οποιονδήποτε άλλο οργανισμό”, μεταδίδει ο Ντέιβις.

Αυτή είναι η περιοχή που η Ρωσία θέλει πραγματικά να κρατήσει.

Αποτελεί μέρος του Ντονμπάς - και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από οποιαδήποτε πόλη της περιοχής. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρήσουν από το βορρά, μπορεί να το κάνουν αυτό για να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να κρατηθούν υπό ρωσικό έλεγχο τμήματα του Ντονμπάς.

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκκενώσει σήμερα τους πολίτες από τα πολιορκημένα μέρη της Ουκρανίας μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ένας από αυτούς τους διαδρόμους έχει προγραμματιστεί για την κατεστραμμένη Μαριούπολη, αλλά η Βερεστσούκ δήλωσε ότι θα περιοριστεί σε ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από την πόλη και όχι σε λεωφορεία.

Ο Βερεστσούκ σημείωσε ότι υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθούν λεωφορεία για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης από την πόλη Μπερντιάνσκ.

Ο Ερυθρός Σταυρός αγωνίζεται να απομακρύνει ανθρώπους από τη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί περίπου 160.000 άτομα.

Νωρίτερα ο οργανισμός δήλωσε ότι θα κάνει άλλη μια προσπάθεια σήμερα να βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν αφού χθες απέτυχε να πάρει εγγυήσεις ασφαλείας για 54 λεωφορεία που ήθελε να στείλει στην πόλη.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel