Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>"Καμπανάκι" ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

pame boreio aigaio

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία
09.10.2012 | 10:23

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%, στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

"Το θέμα είναι να μάθουμε εάν η παγκόσμια οικονομία περνά απλώς μία νέα ζώνη αναταράξεων (...) ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει, τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται ότι η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

"Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", αναφέρεται στη έκθεση. Η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από "χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση".

"Ακόμη και αν η μείωση των ελλειμμάτων είναι αναγκαία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επηρεάζει τη ζήτηση",
δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, προσθέτοντας ότι όλα είναι θέμα ρυθμού. "Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ...Δεν πρέπει να δράσουμε ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απευθυνόμενο στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ "να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή" που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους", μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

"Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο", σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018