Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βουλγαρία: Όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών
afoi poriazi
Βουλγαρία: Όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών
15.11.2013 | 15:21

Βουλγαρία: Όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Έξω από τη βουλγαρική Βουλή θα "μεταφέρουν" τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές που τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης Αχρίδας", με στόχο, αυτή τη φορά να "καταλάβουν" το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βίαια γεγονότα της περασμένης Τρίτης.

Όπως λένε, οι βίαιες συγκρούσεις και η καταστολή της Τρίτης εναντίον διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, είναι ο λόγος που έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ηλεκτρονική του σελίδα το πρακτορείο ειδήσεων Novinite της Σόφιας.

Χθες το βράδυ, εκπρόσωποι του κινήματος "Early Risers" των φοιτητών ανακοίνωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν, σήμερα, έξω από τη Βουλή, την ώρα που εντός του κτιρίου θα διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

"Καλούμε όλους τους πολίτες που εργάζονται την Παρασκευή να πάρουν ρεπό και να έρθουν μαζί μας. Μόνο ενωμένοι θα επικρατήσουμε. Παραίτηση (ενν. της κυβέρνησης)!" έγραψαν εκπρόσωποι των φοιτητών στην ιστοσελίδα τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Στόχος των φοιτητών είναι να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο από όλες τις πλευρές και να μην επιτρέψουν σε φιλοκυβερνητικές ομάδες να παρεισφρύσουν στη διαδήλωση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη του κυρίου κτιρίου του Πανεπιστήμιου της Σόφιας, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, έχουν εισέλθει στην 155η ημέρα.

Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και της κυβέρνησής του. Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάληψη της μεγαλύτερης αίθουσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης Αχρίδας", στις 23 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια προχώρησαν στην κατάληψη όλου του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα μαθήματα, αλλά αποφάσισαν, εξαιτίας των επεισοδίων της Τρίτης, να "μεταφέρουν" τις κινητοποιήσεις τους στη Βουλή.

Την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν τη συμβολική ημερομηνία 10 Νοεμβρίου προκειμένου να δείξουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, ακριβώς 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν, επίσης, 150 ημέρες από την 14η Ιουνίου, οπότε είχαν βγει για πρώτη φορά στους δρόμους οι διαδηλωτές, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Ντέλιαν Πέεφσκι παραιτήθηκε τελικά από τη θέση αυτή κι επέστρεψε στη Βουλή, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων, αυτή τη φορά από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018