Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ υιοθετεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

banner roots

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ υιοθετεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας
24.06.2022 | 19:44

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ υιοθετεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και κατηγορεί την ΕΕ πως «υιοθετεί μαξιμαλιστικές θέσεις» - Νέα πυρά της Ελλάδας και επανάληψη των fake news για επαναπροωθήσεις

Την αποστροφή της στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μιλά για «προκατειλημμένες αποφάσεις».

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκιού υπουργείου Εξωτερικών:

Είναι θλιβερό ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, προβάλλεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αποτελεί απόλυτη ανειλικρίνεια, το να δίνεται τέτοια απάντηση με στρατηγική εσκεμμένης έντασης και κλιμάκωσης στην χώρα μας, που πάντα συνεχίζει τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος και να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας, λόγω των στενόμυαλων, παράνομων και μαξιμαλιστικων διεκδικήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό επιβάλουν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της

Οι προκλήσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του Τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος δήλωσε πως «η Τουρκία δεν πρέπει να περιοριστεί στα σύνορά της».

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τα πάντα, τονίζοντας πως «υπαρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

Για το λόγο αυτό, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ως Τουρκία δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας και ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε όλο τον κόσμο. Ο τόπος που δεν πάμε δεν είναι δικός μας».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel