Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία | Παγκόσμια ανησυχία

banner roots

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία | Παγκόσμια ανησυχία
05.08.2022 | 09:09

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία | Παγκόσμια ανησυχία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Η Κίνα εκτόξευσε την Πέμπτη πυραύλους που φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, κατά την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί.

Η εκτοξεύσεις πυραύλων έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.
 
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι ζήτησε σήμερα την «άμεση διακοπή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων. «Οι ενέργειες της Κίνας αυτήν τη φορά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απευθύνω έκκληση για την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
 
Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κίνας, η οποίο θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της, η Νάνσι Πελόζι, μια από τις πλέον υψηλόβαθμες αξιωματούχους των ΗΠΑ, διέμεινε την Τρίτη και την Τετάρτη στο νησί, προτού αρχίσει σήμερα μια επίσκεψη στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία.
 
Η πρωτοβουλία της Νάνσι Πελόζι θεωρείται από τη Κίνα, ως πρόκληση, στήριγμα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και μια αθέτηση της υπόσχεσης των ΗΠΑ να μην έχουν επίσημες σχέσεις με το νησί.
 
Απαντώντας, ο κινεζικός στρατός εξαπέλυσε σειρά πυραύλων που πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν πριν πέσουν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων σε έξι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν - σε πολυσύχναστες εμπορικές θαλάσσιες οδούς - και μερικές φορές μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού.
 
Διαμαρτύρεται η Ιαπωνία
Τέσσερις από τους πέντε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας "φέρονται να πέταξαν πάνω από το νησί της Ταϊβάν", ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.
 
Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό "σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας" ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρίνισε ότι "η Ιαπωνία προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού".
 
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει με το Πεκίνο "σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης" τις τελευταίες ημέρες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.
 
«Ελπίζω πράγματι ότι το Πεκίνο δεν θα προκαλέσει κρίση και δεν θα αναζητήσει ένα πρόσχημα για να αυξήσει τις επιθετικές στρατιωτικές του επιχειρήσεις», δήλωσε στους συναδέλφους του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Πνομ Πενχ.
 
Είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο σήμερα στην ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ο Ταϊβανός υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση του Τύπου για τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις
 
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παρακολουθούσαν επιμόνως τα κινεζικά αεροσκάφη, πρόσθεσε στην ιστοσελίδα του.
 
Οι ασκήσεις, που άρχισαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης περιελάμβαναν «πυρά συμβατικών πυραύλων» προς τα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, δήλωσε ο Σι Γι, εκπρόσωπος των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τον στόχο τους με ακρίβεια», υπογράμμισε σε ανακοίνωση.
 
Καταδικάζοντας «παράλογες ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη» το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός στρατός είχε εκτοξεύσει «11 βαλλιστικούς πυραύλους», τύπου Dongfeng «μεταξύ 13.56 και 16.00 τοπική ώρα στα νερά βορείως, νοτίως και ανατολικά της Ταϊβάν».
 
Κινεζικές ασκήσεις με εκτοξεύσεις βλημάτων
Στο Πινγκτάν, ένα κινεζικό νησί που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ασκήσεων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκτόξευση αρκετών βλημάτων που άφηναν πίσω τους στήλες λευκού καπνού.
 
Σε αυτό το μέρος της κινεζικής επικράτειας, που είναι το πλησιέστερο στην Ταϊβάν, οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος κοντά σε τουριστική τοποθεσία.
 
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.
 
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές, οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι "πρωτοφανούς" κλίμακας.
 
«Εάν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν αντιμέτωποι (με τον κινεζικό στρατό) και πυροβολήσουν κατά λάθος, (ο κινεζικός στρατός) θα απαντήσει δυναμικά και θα εναπόκειται στην πλευρά της Ταιβάν να αναλάβει όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώνυμη στρατιωτική πηγή στις τάξεις του κινεζικού στρατού.
 
Για το Πεκίνο, οι ασκήσεις αυτές είναι "ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο" μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.
 
«Απέναντι στις κακόβουλες προκλήσεις που παραβιάζουν τόσο κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, τα αντίμετρά μας είναι δικαιολογημένα», δήλωσε την Πέμπτη η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Οι ασκήσεις στοχεύουν στην προσομοίωση ενός «αποκλεισμού» του νησιού και περιλαμβάνουν «την επίθεση σε στόχους στη θάλασσα, πλήγματα σε στόχους στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
 
Επαναλαμβανόμενες εντάσεις
Παρότι το ενδεχόμενο μιας εισβολής στην Ταϊβάν, που έχει πληθυσμό 23 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν φαίνεται πιθανό, η ανησυχία έχει ενταθεί μετά την εκλογή το 2016 της νυν προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν.
 
Προερχόμενη από κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, η Τσάι αρνείται, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ότι το νησί και η ηπειρωτική χώρα αποτελούν μέρος της "μίας Κίνας".
 
Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και βουλευτών έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.
 
Ωστόσο, η Κίνα δεν θέλει καθόλου η υφιστάμενη κατάσταση, να χειροτερέψει ή να βγει εκτός ελέγχου, αναφέρουν ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
"Ένας κατά λάθος πόλεμος" που θα προκληθεί από ένα περιστατικό "είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Σι Τζινπίνγκ" πριν από το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δήλωσε ο Τίτους Τσεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Ταϊβάν.
 
Η Αμάντα Χσίαο, αναλύτρια για την Κίνα στο κέντρο μελετών International Crisis Group, σημειώνει εντούτοις ότι αυτές οι ασκήσεις "αντιπροσωπεύουν μια σαφή κλιμάκωση σε σχέση με τις συνήθεις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί και την τελευταία κρίση στο Στενό της Ταϊβάν το 1995-1996".
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel