Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : “ H Λιζ Τρας πατάει το πόδι στο γκάζι !”

banner roots

Βρετανία : “ H Λιζ Τρας πατάει το πόδι στο γκάζι !”
06.09.2022 | 14:30

Βρετανία : “ H Λιζ Τρας πατάει το πόδι στο γκάζι !”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Από σήμερα η Βρετανία έχει νέα πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία αφότου κέρδισε χθες έναντι του αντιπάλου της λαμβάνοντας τo 57,4% των ψήφων των Συντηρητικών, καλείται να αντικαταστήσει το απερχόμενο «party boy» της Ντάουνινγκ Στριτ – όπως αποκαλείται από το Gzero ο Μπόρις Τζόνσον. 

Η Τρας θα αναλάβει τα καθήκοντά της εν μέσω μίας εξαιρετικά ασταθούς περιόδου για τα δεδομένα της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας.

Στην εγχώρια σκηνή, η Βρετανία διατρέχει την χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες, ιδίως λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές ενέργειας και στα ενοίκια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την τράπεζα της Αγγλίας, έρχεται η πιο παρατεταμένη ύφεση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 18,6% στις αρχές του 2023.

Η εικόνα της Λιζ Τρας – χαμογελαστή και περιχαρής - κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων - παράλληλα με την ευρέως διαδεδομένη εκτίμηση ότι μια από τις πρώτες της ενέργειες της ως πρωθυπουργός θα είναι να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

"Η Λιζ πατάει το πόδι της στο γκάζι" - ο χαρακτηριστικός τίτλος της Sun.

Η εφημερίδα γράφει ότι μια κίνηση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για να "περιοριστούν οι εξοντωτικές τιμές" είναι πολύ πιθανό να έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι την Πέμπτη, και οι λογαριασμοί ενέργειας δεν αποκλείεται να περιοριστούν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Η i μας ενημερώνει ότι τα σχέδια της κ. Τρας είναι να παγώσουν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο σημερινό μέσο ετήσιο κόστος τους που είναι λίγο κάτω από 2.000 λίρες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο ενεργειακό λουκέτο είναι πιθανό να είναι "καθολικό" και θα ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, η Daily Telegraph σημειώνει ότι οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να παγώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - μέχρι το 2024, όταν προβλέπεται να γίνουν οι επόμενες γενικές εκλογές.

Εκτιμά η Telegraph επίσης ότι ένα πακέτο στήριξης θα αποκαλυφθεί ήδη από την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει "εντός εβδομάδων" η ανακοίνωση φορολογικών περικοπών και ένα σχέδιο για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων στο NHS.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η Λιζ Τρας σχεδιάζει μια "μαζική παρέμβαση" για να αποτρέψει “τη δυστυχία των νοικοκυριών και την κατάρρευση των επιχειρήσεων”.

H εφημερίδα πιστεύει ότι η πρωθυπουργός θα προσφέρει ένα διετές πακέτο ενεργειακής ανακούφισης που ορισμένοι υπολογίζουν ότι θα κοστίσει έως και 100 δισ. λίρες.

Οι Times λένε ότι “ η κ. Τρας θα πέσει αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά”, εν μέσω φόβων για μαζικές πτωχεύσεις - με ορισμένες παμπ και εστιατόρια να αντιμετωπίζουν επταπλασιασμό του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης θα δεσμεύουν "ουσιαστικά" τον φορολογούμενο να πληρώνει τους λογαριασμούς ενέργειας , πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο, ώστε να σταματήσει η εκτεταμένη δυσπραγία.

Ο Guardian γράφει ότι η κ. Τρας μπορεί να κέρδισε τη διαμάχη και να γίνει η νέα ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός - αλλά αναρωτιέται αν "μπορεί να αποτρέψει τη διαφαινόμενη κρίση".

Προειδοποιεί για ένα Συντηρητικό κόμμα "βαθιά διχασμένο", υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι "στασιαστές βουλευτές" σχεδιάζουν ήδη την πτώση της Λιζ Τρας. Ο Guardian προβάλλει επίσης την εκτίμηση ότι η κ. Τρας θα αψηφήσει τις εκκλήσεις για ενότητα και θα διορίσει αυτό που αποκαλεί "υπουργικό συμβούλιο πιστών βουλευτών".

Η Daily Mirror θεωρεί ότι οι προοπτικές αλλαγής στη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένες- με τον τέταρτο συντηρητικό πρωθυπουργό μέσα σε 12 χρόνια. Ένα μοντάζ του Ντέιβιντ Κάμερον, της Τερέζα Μέι , του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας - με τα πρόσωπά τους να συγχέονται μεταξύ τους - καλύπτει την πρώτη σελίδα της. Το μοντάζ συνοδεύουν οι λέξεις "οι ίδιοι παλιοί Συντηρητικοί".

Αλλά η Daily Express υπογραμμίζει ότι το κόμμα των Τόρις έχει εμπιστευτεί την κ. Τρας για να πείσει το έθνος ότι είναι η πρωθυπουργός που μπορεί να "προσφέρει για τη Βρετανία".

"Θα είναι δύσκολα τα πράγματα", παραδέχεται η εφημερίδα, αλλά προβλέπει ότι η κ. Τρας θα "ξεπεράσει τις χλευαστικές Ιερεμιάδες".

"Έρχεται η ώρα, έρχεται η γυναίκα..." - είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail. Υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η κ. Τρας είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός των Συντηρητικών - και λέει ότι σχεδιάζει μια στρατηγική "σοκ και δέος" για τους λογαριασμούς ενέργειας, τη φορολογία και το NHS για να "σφραγίσει το στίγμα της στη Βρετανία".

Τέλος, η Daily Star σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον με φωτογραφίες του να κάνει διάφορες γκριμάτσες. Συνοψίζει τις 1.139 ημέρες της θητείας του ως το "τέλος ενός λάθους".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το