Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Διχαστική η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

banner roots

Βρετανία:  Διχαστική η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζει η αντιπολίτευση
26.09.2022 | 11:39

Βρετανία: Διχαστική η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Φορολογικός πόλεμος" συνοψίζει η Metro τη μάχη που εξελίσσεται μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών μετά τη δήλωση του σερ Κιρ Στάρμερ ότι θα ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αν έρθει στην εξουσία.

Ο τίτλος είναι πάνω από μια φωτογραφία που απεικονίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ του ηγέτη των Εργατικών και της πρωθυπουργού.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο σερ Κιρ "επιδιώκει να χαράξει νέες γραμμές σύγκρουσης" με την Λιζ Τρας για την "εξαιρετικά διχαστική", όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική της.

Σημειώνει ότι η επαναφορά του ανώτατου συντελεστή φορολογίας θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια λίρες για να διατεθούν στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Η σκιώδης υπουργός των Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς επισημαίνει στον Guardian:   "Δεν μπορείς να χτίσεις μια ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες".

Η i κάνει λόγο για "νευρικότητα στο κόμμα των Τόρις" μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ ότι θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, εξέφραζαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στις περικοπές φόρων της περασμένης εβδομάδας.

Οι μειώσεις φόρων για τους πλούσιους είναι "ανήθικες", λέει ο πρώην ποδοσφαιριστής Γκάρι Νέβιλ στην Daily Mirror.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι "μοιάζει με τρέλα" να δίνεται βοήθεια σε πλούσιους ανθρώπους όπως ο ίδιος, όταν άλλοι έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Daily Mail επιμένει ότι η υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών να συνεχίσει να μειώνει τους φόρους συνιστά " ενίσχυση για τις οικογένειες" που παλεύουν με το κόστος ζωής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών της είπε ότι ο κ. Κουάρτενγκ θέλει να "κάνει το φορολογικό σύστημα απλούστερο, καλύτερο για τις οικογένειες και πιο φιλικό προς την ανάπτυξη".

Η Sun συγχαίρει τον υπουργό Οικονομικών για την δέσμευση του να προχωρήσει σε "άλλο ένα τράνταγμα φορολογικών μειώσεων το νέο έτος", προσθέτοντας ότι είναι "καιρός".

Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι όσοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του κ. Κουάρτενγκ να εγκαταλείψει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή αγνοούν ότι, καθ' όλη τη διάρκεια των ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τους Εργατικούς υπό τον Τόνι Μπλερ, ήταν "ακριβώς ο ίδιος" με τον σημερινό , δηλ. 40% .

Ωστόσο, οι Financial Times γράφουν ότι η στρατηγική του υπουργού των Οικονομικών αφήνει τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και το City να προετοιμάζονται για περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι "πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών" φοβούνται ότι το "όργιο δανεισμού" του κ. Κουάρτενγκ -όπως το θέτει η εφημερίδα- θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλία να αποφασίσει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, με τις υψηλότερες πληρωμές για τα στεγαστικά δάνεια να "καταπίνουν" την επίδραση της μείωσης του φόρου εισοδήματος.

Οι Times προειδοποιούν για "μισθολογικό πόνο" για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι εκατομμύρια αντιμετωπίζουν "διετή οικονομική συμπίεση" πριν από τις γενικές εκλογές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια για μια νέα αναθεώρηση των δημοσίων δαπανών, παρά τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό για το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το