Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανικά σχέδια για τη στέγαση των παράτυπων μεταναστών

banner roots

Βρετανικά σχέδια για τη στέγαση  των παράτυπων μεταναστών
29.03.2023 | 13:36

Βρετανικά σχέδια για τη στέγαση των παράτυπων μεταναστών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Αργότερα σήμερα η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει σχέδια για την απεμπλοκή από τη χρήση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο και την τοποθέτησή τους σε φεριμπότ, πλοιάρια και πρώην στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ πρόκειται να κάνει την ανακοίνωση, η οποία θα επκεντρώνεται στη "μετακίνηση σε υποτυπώδη καταλύματα".

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι ξοδεύει 6,2 εκατομμύρια λίρες την ημέρα σε ξενοδοχεία για τους αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, τα σχέδια και οι ίδιες οι νέες τοποθεσίες είναι πιθανό να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες.

Ο κ. Τζένρικ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι άνθρωποι που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μη εγκεκριμένα μέσα θα στεγάζονται σε διάφορες πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το BBC αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολεοδομικές αλλαγές που απαιτούνται για την επαναχρησιμοποίηση πρώην βάσεων στο Λινκολνσάιρ και το Έσσεξ, και οι δύο θα μπορούσαν να τεθούν σε χρήση εντός εβδομάδων.

Αλλά πιστεύεται ότι, ενώ εξετάζονται σχέδια για τη χρήση πορθμείων και φορτηγίδων, δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι λεπτομέρειες, όπως το πόσα πλοία χρειάζονται και πού θα αγκυροβολήσουν, είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι έχει επικρίνει στο παρελθόν τα σχέδια για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στη βάση κοντά στο χωριό Γουέδερσφιλντ της εκλογικής του περιφέρειας στο Έσσεξ, στο Μπρέιντρι.

Είπε ότι η τοποθεσία ήταν "ακατάλληλη" επειδή είναι απομακρυσμένη και έχει περιορισμένες υποδομές μέσων μεταφοράς.

Ο κ. Τζένρικ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα χρησιμοποιήσει την τοποθεσία Σκάμπτον της RAF - έδρα των Dambusters κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - κοντά στο χωριό Σκάμπτον στο Λίνκολνσαϊρ.

Ο σερ Έντουαρντ Λι, ο βουλευτής των Συντηρητικών για την περιοχή, έχει επικρίνει προηγουμένως την επιλογή αυτή.

Τον Μάρτιο είχε γίνει συμφωνία που επέτρεπε στο περιφερειακό συμβούλιο του Γουέστ Λίντσεϊ να αγοράσει τη βάση από το υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάπλασης του χώρου αξίας 300 εκατ. λιρών για εμπορική δραστηριότητα, πολιτιστικές δραστηριότητες, τουρισμό και έρευνα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κάθε τοποθεσία θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.500-2.000 μετανάστες και αρχικά είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο για νέες αφίξεις παρά για την επαναστέγαση ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε ξενοδοχεία.

Αχρησιμοποίητα κρουαζιερόπλοια, άδεια πάρκα διακοπών και πρώην φοιτητικές εστίες έχουν επίσης εξεταστεί ως εναλλακτικές λύσεις για τα ξενοδοχεία.

Τα πρωτοσέλιδα

Οι Times γράφουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί προμηθεύτηκαν μια "φορτηγίδα φιλοξενίας" ικανή να φιλοξενήσει εκατοντάδες μετανάστες, η οποία ανακατασκευάζεται. Επικαλείται κυβερνητική πηγή που δήλωσε ότι η γιγαντιαία φορτηγίδα θα έχει "αποτρεπτικό αποτέλεσμα" για τους ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη. Η Daily Mail αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθούν επίσης πρώην κρουαζιερόπλοια - καθώς και παλιές βάσεις της RAF. Σημειώνει ότι αυτά τα σχέδια θα βάλουν τέλος σε αυτό που αποκαλεί "φάρσα των ξενοδοχείων" που κοστίζει στους φορολογούμενους εκατομμύρια λίρες κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον Guardian , τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ξενοδοχεία και όχι ως κέντρα κράτησης - για να παρακαμφθούν πιθανές νομικές προκλήσεις.

Ο διαδικτυακός Independent εστιάζει στη δυσχερή θέση ενός Αφγανού πιλότου που αντιμετωπίζει απέλαση στη Ρουάντα - αφού διέφυγε από τους Ταλιμπάν και έφτασε με μια μικρή βάρκα στις βρετανικές ακτές επειδή δεν μπορούσε να βρει ασφαλή και νόμιμη διαδρομή. Ο συντηρητικός βουλευτής Τομπίας Έλγουντ, λέει στην εφημερίδα ότι η υπόθεση δείχνει ότι δεν υπάρχει "καμία λειτουργική διαδικασία" που να επιτρέπει στους Αφγανούς να υποβάλουν αίτηση ασύλου και ότι "ως έθνος δεν έχουμε μάθει να συμπεριφερόμασστε με αυτό τον τρόπο".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το