Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ελπίζω σε συμφωνία προσωρινής επιστροφής με την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ελπίζω σε συμφωνία προσωρινής επιστροφής με την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
16.11.2023 | 19:38

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ελπίζω σε συμφωνία προσωρινής επιστροφής με την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Την ελπίδα ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είπε ο Όσμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά. 

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», είπε ο Όσμπορν, λέγοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψει «να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», καθώς «θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο. 

Η συμφωνία δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του 

Ο Τζορτζ Όσμπορν σκιαγράφησε και το πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκει. «Ως διαχειριστές επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας». 

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγεί ότι η συμφωνία βρίσκει «έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Παράλληλα, είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει». 

«Αποτύχαμε»

Ο Τζορτζ Όσμπορν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κλοπών από τις αποθήκες του μουσείου, «κατά πάσα πιθανότητα επί πολλές δεκαετίες και πιθανότατα από κάποιον που εργαζόταν εδώ και τον εμπιστευόμασταν». 

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη ή ότι δεν έχει σημασία ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Ήταν καθήκον μας να φροντίζουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον», ανέφερε.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel