Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Απαγόρευση του καπνίσματος σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009

the roots web banners 06

Βρετανία: Απαγόρευση του καπνίσματος σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009
17.04.2024 | 12:09

Βρετανία: Απαγόρευση του καπνίσματος σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Στη Βουλή των Κοινοτήτων η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε το νομοσχέδιο που απαγορεύει σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009 να αγοράζουν τσιγάρα.

Οι σχετικές προτάσεις, υπέρ των οποίων τάχθηκε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, επικράτησαν παρά τις αντιδράσεις πολλών ηγετικών στελεχών των Τόρις - μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Η υπουργός υγείας Βικτόρια Άτκινς υπογράμμισε στους βουλευτές ότι "δεν υπάρχει ελευθερία στον εθισμό", καθώς υπερασπίστηκε τα νέα μέτρα.

Το νομοσχέδιο για τον καπνό και τα άτμισμα πέρασε με 383 ψήφους υπέρ και 67 κατά.

Εάν τελικά γίνει νόμος, οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου για το κάπνισμα θα είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

Η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται ότι βασίστηκε σε έναν παρόμοιο νόμο στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος αργότερα καταργήθηκε μετά από αλλαγή κυβέρνησης.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κ. Άτκινς εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει μια "γενιά χωρίς καπνό".

Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσει την προσωπική ελευθερία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απαγόρευση του καπνίσματος "απολύτως τρελή" κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο των Συντηρητικών στην Οτάβα του Καναδά.

"Όταν το κόμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ θέλει να απαγορεύσει τα πούρα - donnez-moi un break - όπως λένε στο Κεμπέκ, είναι απλά τρελό", είπε.

Οι συντηρητικοί βουλευτές είχαν ελεύθερη ψήφο επί του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν με την κυβέρνηση. Όμως η πλήρης υποστήριξη από τους Εργατικούς εξασφάλισε την έγκριση των μέτρων.

Χρειάζονται ακόμη αρκετά βήματα για να γίνει νόμος, όπως οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Λόρδων, αλλά είναι πιθανό το νομοσχέδιο να γίνει πλέον νόμος πριν από τις γενικές εκλογές, που αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο σκιώδης υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων των Εργατικών Γουές Στρίτινγκ κατηγόρησε τον κ. Σούνακ ότι "έθεσε σε κίνδυνο το νομοσχέδιο" με τη χορήγηση ελεύθερης ψήφου "επειδή είναι πολύ αδύναμος για να σταθεί απέναντι στην πτέρυγα Λιζ Τρας του κόμματός του".

"Αν έχουμε το προνόμιο να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση, οι Εργατικοί θα εφαρμόσουν αυτή την απαγόρευση, ώστε οι νέοι σήμερα να έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν από ό,τι να ψηφίσουν Συντηρητικούς", πρόσθεσε.

Συνολικά 57 βουλευτές των Συντηρητικών καταψήφισαν το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων η υπουργός Επιχειρήσεων Κέμι Μπάντενοχ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Τζόναθαν Γκούλις.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Ανν-Μαρί Τρεβέλιαν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της, αλλά τελικά απείχε από την ψηφοφορία.

Ο Λι Άντερσον, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος που αυτομόλησε στο κόμμα Reform UK τον περασμένο μήνα, ψήφισε επίσης κατά του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σούνακ χρησιμοποίησε την ομιλία του στο συνέδριό του κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο για να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την απαγόρευση της αγοράς προϊόντων καπνού σε άτομα που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Οι εφημερίδες

Η Daily Mirror 17/04 αναφέρει ότι το μέτρο θα επιφέρει την πρώτη "γενιά χωρίς τσιγάρο" και επικαλείται το British Heart Foundation λέγοντας ότι θα προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις "καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος".

Ο Guardian 17/04 σημειώνει ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τρίτης για την απαγόρευση -στην οποία οι βουλευτές την υποστήριξαν με 383 ψήφους έναντι 67- "υπογράμμισε το βάθος της διαίρεσης" στο Συντηρητικό Κόμμα. Υπογραμμίζει ότι μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν κατά του μέτρου ήταν δεκάδες βουλευτές των Τόρις, συμπεριλαμβανομένου της υπουργού Επιχειρήσεων Κέμι Μπάντενοχ, και εκτιμά ότι η ψηφοφορία επέφερε πλήγμα στο κύρος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Η Daily Telegraph 17/04 επισημαίνει ότι, αν συνυπολογιστούν οι αποχές, συνολικά 165 βουλευτές των Τόρις - σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα - αρνήθηκαν να στηρίξουν την απαγόρευση. Η εφημερίδα λέει ότι "η κλίμακα της εξέγερσης θα θεωρηθεί από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τα σχέδια του κ. Σούνακ και την πιθανή κατεύθυνση του κόμματος υπό έναν μελλοντικό ηγέτη", αν και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί την απαγόρευση ως "σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το