Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στα 850 εκατ. (μειώθηκαν) τα χρέη των Minoan, ΑΝΕΚ, Attica Group και ΝΕΛ

banner roots

Στα 850 εκατ. (μειώθηκαν) τα χρέη των Minoan, ΑΝΕΚ, Attica Group και ΝΕΛ
01.12.2014 | 18:04

Στα 850 εκατ. (μειώθηκαν) τα χρέη των Minoan, ΑΝΕΚ, Attica Group και ΝΕΛ

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Ελλάδα

Τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 840 εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζουν αθροιστικά οι τέσσερις εισηγμένες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, μειωμένο πάντως σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και τόσο τα αποτελέσματα EBITDA όσο και άλλοι αριθμοδείκτες του κλάδου εμφανίζονται βελτιωμένοι εξαιτίας των τριών από τις τέσσερις εταιρείες, οι συνολικές υποχρεώσεις (εάν συνυπολογισθούν αυτές προς προμηθευτές κλπ) ξεπερνούν το 1,150 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η συνολική αξία του στόλου των τεσσάρων ακτοοπλόων (ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία) ανέρχεται στα 1,362 δισ. ευρώ

Να σημειωθεί πως στα μεγέθη αυτά δεν συνυπολογίζονται εκείνα της Hellenic Seaways η οποία δεν είναι εισηγμένη. Αφορούν την Minoan lines, την ΑΝΕΚ, την Attica Group (Blue Star και Super Fast ferries) και την ΝΕΛ.

Οι τρεις πρώτες εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα στο 9μηνο σε επίπεδο EBITDA ενώ η NEL ζημίες. Η μείωση του δανεισμού είναι εμφανής και έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως από τις πωλήσεις πλοίων. Παράλληλα η αναδιάρθρωση των ομίλων προχώρα με εμφανέστερη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Attica Group μετά και την είσοδο της Fortress Group αλλά και την διεύρυνση της συνεργασίας με την ΑΝΕΚ. Η λειτουργική κερδοφορία των τριών μεγάλων ομίλων (Attica, ANEK, Minoan), με εξαίρεση δηλαδή την ζημιογόνο και με συρρικνούμενο κύκλο εργασιών ΝΕΛ, δημιουργεί προσδοκίες στην αγορά για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας των ισολογισμών ειδικά υπό το φως της ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας.

Ας δούμε όμως μερικά μεγέθη που ρίχνουν λίγο περισσότερο φως στην θέση των ακτοπλοϊκών ομίλων. Η Attica Group με αξία πλοίων της τάξης των 612 εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 309 εκατομμυρίων. Η Minoan με αξία πλοίων 387 εκατομμύρια ευρώ έχει δάνεια 221 εκατ. Η ΝΕΛ με στόλο που αποτιμάται στα 68,5 εκατ. εμφανίζει , μετά και την δραστική απομείωση του δανεισμού της δια της δικαστικής οδού, τραπεζικές υποχρεώσεις 32,4 εκατ. Η ΑΝΕΚ με στόλο αξίας 295 εκατ. ευρώ έχει τραπεζικές υποχρεώσεις 275 εκατ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ ανέρχονται στα επίπεδα των 373 εκατ., της Attica στα 378 εκατ, της Minoan στα 317 εκατ. και της NEL στα 83 εκατ.

Attica Group

Η Attica Group, θυγατρική εταιρία του ομίλου Marfin Investment Group, εμφάνισε στο εννεάμηνο πωλήσεις 213,69 εκατ. ευρώ και προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 36,19 εκατ. ευρώ έναντι 32,39 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+12%). Σημειώνεται η αύξηση του κύκλου εργασιών στις γραμμές του εσωτερικού όπου ελέγχει πολύ ισχυρά μερίδια αλλά και η μείωση του κύκλου εργασιών στην Αδριατική. Το καθαρό αποτέλεσμα στο εννεάμηνο είναι αύξηση κερδών κατά 47% στα 6,11 εκατ. Το γεγονός όμως που ξεχωρίζει στο τρίτο τρίμηνο για την Attica είναι η πως τον Σεπτέμβριο ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού καθώς και τη συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Fortress Investment Group για επένδυση ύψους 75 εκατ. στον όμιλο. Ο αριθμός απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 1.108 άτομα για τον όμιλο ενώ στις 30/09/2013 1.141.

ΑΝΕΚ

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης στο εννεάμηνο είχε κύκλο εργασιών 137,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου για το εννεάμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε ευρώ 9,9 εκατ. έναντι ευρώ 10,4 εκατ. Ο δανεισμός του ομίλου είναι μειωμένος εξαιτίας κινήσεων όπως η πώληση των πλοίων Σοφοκλής Β και Λευκά Όρη έναντι τιμήματος 21 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα στο 9μηνο είναι ζημιογόνο κατά 11,0 εκατ. Υπενθυμίζεται πως το Σεπτέμβριο του 2014 αποφασίστηκε η διεύρυνση της κοινοπραξίας «ΑΝΕΚ-Superfast» για την εκτέλεση συνδυασμένων δρομολογίων από πλοία των δύο εταιρειών στις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής (Ενισχύεται Μπάρι, Βενετία) και στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης (επεκτείνεται μετά το Ηράκλειο και στα Χανιά). Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού των εταιρειών του ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου ανερχόταν σε 984 άτομα και στις 30.09.2013 σε 936 άτομα.

Minoan

Η Minoan ανακοίνωσε στο εννεάμηνο αύξηση 5,6% του κύκλου εργασιών στα 134,9 εκατ. ευρώ έναντι 127,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, εμφανίζοντας αύξηση 43,2%. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σημειώνεται πως το Μάρτιο ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου 30,6 εκατ. ευρώ ενώ το Νοέμβριο του 2013 είχε γίνει και άλλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 50,5 εκατ. ευρώ. Η Minoan, η οποία ανήκει σε ποσοστό άνω του 90% σε ιταλικά συμφέροντα και ειδικότερα στον όμιλο Grimaldi, εμφανίζεται να κατέχει μερίδια που πλησιάζουν το 50% στις γραμμές της Αδριατικής. Ακόμα υψηλότερα είναι τα μερίδιά της στην γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού των εταιρειών του ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 417 άτομα έναντι 386 πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

ΝΕΛ

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου στο εννεάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 30,57 εκατ. ευρώ έναντι 41,3 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων αποτελέσματα (EBITDA) είναι ζημίες της τάξης των 15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11 εκατ, ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στις 30 Σεπτεμβρίου φέτος ήταν 455 άτομα για τον όμιλο, ενώ την 30/09/2013 ήταν 517 άτομα.

Πηγή: capital.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το