Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στις 17 Δεκεμβρίου η προεδρική εκλογή

banner roots

Στις 17 Δεκεμβρίου η προεδρική εκλογή
09.12.2014 | 08:22

Στις 17 Δεκεμβρίου η προεδρική εκλογή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Να τρέξει τις εξελίξεις, μετά και την απόφαση για δίμηνη παράταση του Μνημονίου, επέλεξε η κυβέρνηση, προκειμένου -όπως σημειώνει- να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Σαμαράς και Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο Mega, ο πρωθυπουργός και ο ίδιος έλαβαν το μεσημέρι της Δευτέρας την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα προταθεί.

Το χρονοδιάγραμμα

Αν δεν εκλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία -όπου απαιτούνται 200 ψήφοι-, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλεγεί, τότε θα πραγματοποιηθεί τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Αν και τότε δεν υπάρχει εκλογή, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η: 25η Ιανουαρίου, 1η Φεβρουαρίου, 8η Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία των ψηφοφοριών σημαίνει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή εν μέσω Χριστουγέννων, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση.

Διαβάστε: Κωδικός 180: Τα "ναι", τα "όχι" και τα "ίσως"

Η δήλωση Βούλτεψη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν τη Δευτέρα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Πρόσθεσε ότι ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

«Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

«Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».

«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές.

Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!», είπε.

Αντιδράσεις
ΣΥΡΙΖΑ

To Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: "Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευτεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών. Δεν θα τα καταφέρουν. Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

Η πληροφορία για την απόφαση της κυβέρνησης έγινε γνωστή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε εκδήλωση για τον Γ. Μπανιά. Αμέσως αποφασίστηκε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ήταν αναμενόμενη η επίσπευση της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση των τελευταίων ημερών.

ΑΝΕΛ

Ο Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, δήλωεσε: "Με εντολή του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, τίθενται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα όλα τα όργανα και οι συντονιστικές επιτροπές του Κινήματος σε όλη τη χώρα. Επίσης, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 15:00, στα γραφεία των ΑΝΕΛ θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής".

Χ.Α.

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι παρανόμως έγκλειστοι βουλευτές θα καταψηφίσουν τον Μνημονιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι παρόντες στη Βουλή όπως ορίζει το Σύνταγμα των Ελλήνων. Καμμία ελπίδα δεν έχει ο Σαμαράς να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και στις επερχόμενες εκλογές ο Λαϊκός Σύνδεσμος θα ενισχυθεί και θα είναι η μοναδική πραγματική Εθνική Αντιπολίτευση", σημειώνει ανακοίνωση της Χ.Α.

Η ονοματολογία

Λέγεται ότι τα ονόματα που πέφτουν νωρίτερα στο τραπέζι καίγονται. Επειδή ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι και τόσο... κανονικές, ουδείς αποκλείει το ό,τιδήποτε.

Άρα, παραθέτουμε ένα μπουκέτο ονομάτων που έχουν ακουστεί ή ακόμα και εξεταστεί από το Μαξίμου:

Ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας
Ο νυν επίτροπος Δ, Αβραμόπουλος
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης
Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλους
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος
Ο προέδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλης Σκουρής.

* Είχε κυκλοφορήσει και το όνομα του Κ. Καραμανλή, πληροφορία που διαψεύστηκε μετ' επαίνων

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel