Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
achilladelis
Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
17.01.2015 | 07:40

Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης. Πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα: "Η συνάντηση θα γίνει την επόμενη βδομάδα, ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις".

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφάρμοζε η ΕΚΤ από το τέλος του μήνα θα περιελάμβανε και αγορές ελληνικών ομολόγων, αυτό φαίνεται να μην συμβαίνει αφού σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα ελληνικά ομόλογα -τα οποία υπενθυμίζεται ότι είναι στην κατηγορία «σκουπιδιών»- δεν θα αγοράζονται από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Εάν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη. Κι αυτό διότι - παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μέτοχος της ΕΚΤ- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράζει ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας με το αιτιολογικό ότι «δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το σχέδιο θα περιορίσει το σύνολο των ομολόγων που μπορεί μία κεντρική τράπεζα να αγοράσει στο 20% ή στο 25% του συνολικού χρέους της χώρας.

Ειδικότερα, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι επιτελείς της ΕΚΤ σκέπτονται να δώσουν το δικαίωμα στις κατά τόπους εθνικές τράπεζες να αγοράζουν μόνο ομόλογα της χώρας τους ,έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» της μιας χώρας από τα ομόλογα μιας άλλης χώρας.

Οι τελικές αποφάσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" και η έναρξη του προγράμματος θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη δύο μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα.


«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» απαντούν πηγές της ΕΚΤ

Σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν στο protothema.gr ότι η συνάντηση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο» λένε οι ίδιες πηγές για το δημοσίευμα του Spiegel.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018