Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Φόβος «εισβολής» λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας βοοειδών από την Τουρκία

banner roots

Φόβος «εισβολής» λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας βοοειδών από την Τουρκία
26.02.2015 | 08:33

Φόβος «εισβολής» λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας βοοειδών από την Τουρκία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα για το ενδεχόμενο «εισβολής» της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών από την Τουρκία.

Η ασθένεια «θερίζει» σε περιοχές απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο και οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι μετά μάλιστα και τις οδυνηρές συνέπειες από την «επέλαση» του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς πριν από δύο χρόνια. Τότε οδηγήθηκαν στο θάνατο περισσότερα από 150.000 ζώα μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα είναι μια ζωονόσος που εξαπλώνεται τους τελευταίους μήνες στη νότια και νοτιοδυτική Τουρκία και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και αν προσβάλλει ένα ζώο, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, ωστόσο δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.

Για την λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε όμως και θεραπεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της ενημέρωσης κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα τις ζωονόσους, στις 6 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνάντηση θα μιλήσουν επιστήμονες εξειδικευμένοι στην οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ και άλλες χώρες, με στόχο να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για όλα τα νέα μέσα προστασίας από τις ασθένειες που απειλούν τα ζώα τους.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης, θα μεταβεί στην Αδριανούπολη, ώστε να συναντηθεί με εκπροσώπους των τουρκικών αρχών και να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, ώστε να συμφωνηθεί μια συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεταφορά των ζωονόσων.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το