Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Βαρουφάκης: «Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια»

banner roots

Βαρουφάκης: «Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια»
27.02.2015 | 20:08

Βαρουφάκης: «Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

«Ξέρετε ποιο είναι το ένα πράγμα που θέλει ο κόσμος στην Ελλάδα; Δεν είναι χρήματα, ούτε δουλειές, είναι αξιοπρέπεια», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN, που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση. Και αυτό τους το έχουμε δώσει», πρόσθεσε.   

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο λόγος που παρατείναμε την δανειακή συμφωνία δεν ήταν επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Και αυτό τέλειωσε».   
 
Όπως ανέφερε, «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι θα φέρουμε την διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί». Υπογράμμισε ότι «υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας, η τρόικα έχει τελειώσει», ενώ πρόσθεσε πως «η τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη, η δέσμευσή μας στους εταίρους μας και στον ελληνικό λαό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη». 
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως αυτό σημαίνει διατήρηση των σχέσεων με την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ και την Κομισιόν. «Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε αλλά και κάτι που επιδιώκουμε» είπε.   
 
Συμπλήρωσε ακόμα πως στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα από αυτούς τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και τον λαό ένα πρόγραμμα η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους. «Είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. "Αυτό τελείωσε"».   
 
Τέλος, τόνισε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί». Σε άλλο κομμάτι της τηλεοπτικής συνέντευξης, που μετέδωσε χθες το Bloomberg, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει στην αποφυγή μίας αθέτησης πληρωμών, ενώ συνέδεσε ευθέως την ανάκαμψη της οικονομίας με την αποπληρωμή των πιστωτών της χώρας. 
 
Πηγή: lifo.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το