Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>«Με δικαίωσε η ειλικρινής συγνώμη του ασθενούς μου»

banner roots

«Με δικαίωσε η ειλικρινής συγνώμη του ασθενούς μου»
02.03.2015 | 12:52

«Με δικαίωσε η ειλικρινής συγνώμη του ασθενούς μου»

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

«Εγινα γιατρός γιατί μου αρέσει να προσφέρω και μάλιστα άμεσα. Δεν είναι μόνο η ιατρική πρακτική, αλλά όταν έρχεται ένας ασθενής θέλω να του μιλήσω, να μου εξηγήσει τι τον προβληματίζει και να βρούμε μαζί μία λύση. Με ευχαριστεί να νιώθω ότι στο τέλος της ημέρας έχω λύσει το πρόβλημα που τον απασχολούσε...».

Τα λόγια ανήκουν στη γιατρό Σόλας Γκόντγουιν, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε μέσα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης την ώρα που έκανε τη δουλειά της. Ενας 57χρονος ασθενής, από τον οποίο η 29χρονη ειδικευόμενη παθολόγος ζήτησε να περιμένει τη σειρά του, της είπε: «Ξέρω εγώ τι χρειάζεστε. Χίτλερ και σαπούνια χρειάζεστε!», προκαλώντας σοκ όχι μόνο στην ίδια, αλλά και στους άλλους ασθενείς που τον αποδοκίμασαν.

Η γιατρός κράτησε την ψυχραιμία της, εξέτασε κανονικά τον ασθενή όταν ήρθε η σειρά του και όταν τελείωσε τη βάρδια της πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του. Τελικά ο 57χρονος κρίθηκε ένοχος για εξύβριση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος στην απολογία του ζήτησε ταπεινά συγνώμη από τη γιατρό και από το νοσηλευτικό προσωπικό. «Η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και η συγνώμη του κυρίου θεωρώ ότι με δικαίωσε, όχι μόνο εμένα, αλλά και όλους όσοι προσβλήθηκαν από τις κουβέντες του. Πιο πολύ με δικαίωσε το γεγονός ότι ο ίδιος καταδίκασε τέτοιες συμπεριφορές. Φαινόταν ειλικρινής και θέλω να πιστεύω ότι το εννοούσε», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Σόλας Γκόντγουιν.

«Δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχω αντιμετωπίσει - ήταν, όμως, στην κορυφή της λίστας των γεγονότων που μου έχουν συμβεί. Σχετικά πρόσφατα, πάλι στο νοσοκομείο, ένας ασθενής δήλωσε ότι δεν θέλει να μου μιλήσει και ότι πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου. Δεν έδωσα σημασία, γιατί η πλειοψηφία των ασθενών είναι άνθρωποι καλοί και προσηνείς, που μου έχουν πει ευχαριστώ, που όταν με βλέπουν στον δρόμο με χαιρετούν και που νιώθω ότι εκτιμούν τη δουλειά μου».

«Από μικρή ήθελα να γίνω γιατρός. Γι’ αυτό διάβαζα πολύ και ήμουν καλή μαθήτρια και στα ελληνικά σχολεία», δηλώνει η 29χρονη.

Από το 1999 Η Σόλας Γκόντγουιν έχει γεννηθεί στη Νιγηρία και μετακόμισε στην Ελλάδα όταν ήταν 14 ετών. «Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής και τον είχαν καλέσει να παίξει στην Ελλάδα. Ηρθε αρχικά μόνος του -είχε πάει στην Κύπρο προηγουμένως- και στη συνέχεια ήρθα κι εγώ, μαζί με τη μητέρα μου και τα αδέρφια μου τον Δεκέμβριο του 1999», διηγείται. «Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, θυμάμαι, ήταν το κρύο. Οταν πρωτομπήκαμε στο σπίτι, έτρεμα. Ξέρετε, στη Νιγηρία δεν έχει χειμώνα ποτέ, δεν είχα φορέσει ποτέ μπουφάν. Γι' αυτό το θυμάμαι έντονα».

«Με δικαίωσε η ειλικρινής συγνώμη του ασθενούς μου»

Η οικογένεια Γκόντγουιν έμενε στο κέντρο της Αθήνας. Η μικρή Σόλας έμαθε τα Ελληνικά σχετικά γρήγορα, με τη βοήθεια της μητέρας της, που τα πρώτα χρόνια ειδικά έμεινε στο σπίτι να φροντίζει τα παιδιά της.

«Από μικρή ήθελα να γίνω γιατρός. Εχω μία θεία στη Νιγηρία που είναι γιατρός και προφανώς... μου κόλλησε το μικρόβιο. Γι' αυτό διάβαζα πολύ και ήμουν καλή μαθήτρια και στα ελληνικά σχολεία. Γενικά δεν ήμουν δύσκολο παιδί, ήμουν μάλλον ήσυχη. Στο σχολείο υπήρχαν κι άλλα παιδιά που δεν ήταν από την Ελλάδα, οπότε δεν ένιωσα ρατσισμό. Πιο πολύ δυσκολεύτηκαν τα αδέρφια μου, γιατί δεν ήξεραν Ελληνικά και δεν μπορούσαν να εκφραστούν», μας λέει.

  Η Σόλας Γκόντγουιν (κέντρο) συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα, όπως το «Generation 2.0» που διεκδικεί τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς
Η Σόλας Γκόντγουιν (κέντρο) συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα, όπως το «Generation 2.0» που διεκδικεί τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς

Στη Γ' Λυκείου έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη. «Πέρασα πολύ καλά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Γνώρισα καλούς φίλους και ήμασταν πολύ δεμένοι», περιγράφει η ίδια. Τελείωσε την Ιατρική ακριβώς στα 6,5 χρόνια. Εκεί γνώρισε και τον σημερινό σύζυγό της, ο οποίος κι εκείνος σπούδαζε μοριακός βιολόγος.

Μετά τα χρόνια της ξεγνοιασιάς, η Σόλας Γκόντγουιν άρχισε να αντιμετωπίζει τις αδικίες και τους παραλογισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Μην έχοντας την ελληνική ιθαγένεια, δεν μπορούσε να κάνει ειδικότητα. Το πάλεψε, στέλνοντας επιστολές στα υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών. Τελικά τα κατάφερε, αν και το πρόβλημα για τους μη Ελληνες γιατρούς παραμένει. «Σκοπός μου είναι να γίνω καρδιολόγος. Αποφάσισα, λοιπόν, να έρθω στην Κοζάνη, αφήνοντας πίσω στην Αθήνα την οικογένειά μου, προκειμένου να τελειώσω το πρώτο μέρος της ειδικότητας, την παθολογία», μας εξηγεί. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμη έναν ρατσιστικό παραλογισμό. Ενα Βασιλικό Διάταγμα του 1957, που παραμένει σε ισχύ, της στερούσε το δικαίωμα να ψηφίσει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, παρόλο που είναι μέλος του και πληρώνει κανονικά τις εισφορές της. Το Διάταγμα δίνει το δικαίωμα σε μη Ελληνες πολίτες να εγγράφονται ως μέλη στους ιατρικούς συλλόγους, αλλά όχι και αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η Σόλας σε μικρή ηλικία με τη μητέρα και τα αδέρφια της.
Η Σόλας σε μικρή ηλικία με τη μητέρα και τα αδέρφια της.

Προκάλεσε αίσθηση Η μαχητική γιατρός έστειλε επιστολή διαμαρτυρόμενη για τον αναχρονιστικό νόμο. «Αναρωτιέμαι, ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία, ακόμα και όταν με σκοτώνει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του; Ρατσισμός είναι όλα αυτά, αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο», σημείωνε.

Η επιστολή προκάλεσε αίσθηση και κινητοποίησε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος έλαβε πρωτοβουλία για την αλλαγή του παρωχημένου βασιλικού διατάγματος. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευή του νέου νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ιατρικών συλλόγων της χώρας και η αλλαγή του αναχρονιστικού νόμου αναμένεται.

Ευτυχισμένη μαζί με τους γονείς της, κατά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Ευτυχισμένη μαζί με τους γονείς της, κατά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Η Σόλας Γκόντγουιν συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα, όπως το «Generation 2.0» που διεκδικεί τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, το «Ξεκίνημα» και το YRE (Youth Against Racism in Europe) κατά του ρατσισμού. «Για μένα η Ελλάδα είναι πατρίδα μου και την αγαπάω πάρα πολύ. Ο άνδρας μου είναι Ελληνας, αγαπάω τρελά την οικογένειά του, όλες μου οι αναμνήσεις από την ενήλικη ζωή μου είναι στην Ελλάδα. Εννοείται ότι αγαπάω και τη Νιγηρία, αλλά η ζωή μου είναι εδώ...», καταλήγει η 29χρονη γιατρός.

Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel