Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Υπό "ομηρία" ΝΕΛ και οι Κυκλάδες

the roots web banners 06

Υπό "ομηρία" ΝΕΛ και οι Κυκλάδες
11.03.2015 | 09:50

Υπό "ομηρία" ΝΕΛ και οι Κυκλάδες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Δεμένο στο λιμάνι της Σύρου από εχθές το πλοίο «Άρτεμις» που εξυπηρετούσε την γραμμή των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων των Δυτικών Κυκλάδων, αντικαθιστώντας το πλοίο «Aqua Jewel» έως και προχθές, ημέρα λήξης της προθεσμίας που είχε δοθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η τελευταία επικοινωνία μεταξύ των νησιών.

Οι νησιώτες συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες της ασυνέπειας της ΝΕΛ, καθώς για ακόμα μία φορά ο εμπαιγμός της εταιρείας προς το υπουργείο αποτελεί την κύρια αιτία δημιουργίας νέων προβλημάτων στους κατοίκους των νησιών, στερώντας τους το στοιχειώδες δικαίωμα της επικοινωνίας.

Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν υπήρξαν καίριες και αποτελεσματικές πολιτικές παρεμβάσεις, έχουν πλέον οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, με την ανοχή και την υπομονή των νησιωτών να έχει εξαντληθεί.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, καλείται να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα, διασφαλίζοντας πρωτίστως τα δικαιώματα των νησιωτών, όπως η απρόσκοπτη μετακίνηση τους.

Η λύση οφείλει να είναι άμεση, καθοριστική και μόνιμη και αυτή θα προέλθει μόνο εάν υπάρξει η πολιτική βούληση που θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο το οποίο επικρατεί στον χώρο της ακτοπλοΐας, με εταιρείες σαν τη ΝΕΛ να θέτουν υπό ομηρία τις νησιωτικές κοινωνίες.

Η ασυνέπεια και οι προσωρινές λύσεις

Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια στα δρομολόγια, που επεδείκνυε η ΝΕΛ κατά το διάστημα της ανάληψης της επιδοτούμενης ενδοκυκλαδικής γραμμής, έφτασε στην κορύφωση της με την ακινησία του πλοίου της «Aqua Jewel», παραπλανώντας συνεχώς με νέες ημερομηνίες επαναδρομολόγησης του, οι οποίες ουδέποτε τηρήθηκαν.

Σε όλο αυτό το διάστημα και προκειμένου να μην διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, το υπουργείο Ναυτιλίας, έδωσε την γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Hellenic Seaways, η οποία δρομολόγησε το πλοίο «Άρτεμις» για τις χρονικές προθεσμίες που της είχαν ορισθεί.

Εκ μέρους της ΝΕΛ δίνονταν προς το υπουργείο συνεχώς νέες ημερομηνίες επαναφοράς του «Aqua Jewel» στη γραμμή, βάσει των οποίων καθοριζόταν και οι παρατάσεις δρομολόγησης του «Άρτεμις».

Ανάλογη ήταν και η προθεσμία που είχε δοθεί από τη ΝΕΛ, έως τις 9 Μαρτίου, για ολοκλήρωση των εργασιών στο πλοίο της, με την τοποθέτηση της νέας μηχανής που επρόκειτο να αγοράσει, με την οικονομική της αδυναμία να την προδίδει για άλλη μία φορά, καθώς όπως έγινε γνωστό από πηγές της ναυτιλιακής αγοράς, η μηχανή αγοράστηκε από άλλο ενδιαφερόμενο, με αποτέλεσμα να φανεί και πάλι η εταιρεία ασυνεπής.

Αυτό πρακτικά οδήγησε εχθές στην λήξη της παράτασης δρομολόγησης που είχε δοθεί στην Hellenic Seaways και η οποία αφού εκτέλεσε και το χθεσινό της δρομολόγιο προς Λαύριο, γύρισε προκειμένου να δέσει αναγκαστικά το πλοίο της στο λιμάνι της Σύρου.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλο το τελευταίο διάστημα και τα νησιά των Ανατολικών Κυκλάδων, μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο πλοίο της ΝΕΛ «Aqua Spirit», καθώς ήταν απλήρωτοι επί επτά μήνες, το οποίο εξυπηρετούσε την συγκεκριμένη γραμμή.

Και σε αυτή την περίπτωση εκ μέρους της Hellenic Seaways δηλώθηκε η ικανότητα κάλυψης της γραμμής εφόσον της ανατεθεί από το υπουργείο, έστω ως μία προσωρινή λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Άλλωστε εκ μέρους της συγκεκριμένης εταιρείας έχει επανειλημμένως γνωστοποιηθεί προς το υπουργείο η δυναμική των 20 πλοίων που διαθέτει, γεγονός που της προσφέρει τη δυνατότητα κάλυψης των κενών που παρουσιάζονται.

Αυτή τη στιγμή με την απουσία και των δύο πλοίων που κάλυπταν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ενισχύεται η απομόνωση των νησιών με τον αποκλεισμό της μεταξύ τους σύνδεσης.

Αίτημα η ομαλοποίηση της συγκοινωνίας

Ανάλογη ήταν και η ασυνεπής συμπεριφορά της ΝΕΛ στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, όπου με πολιτική απόφαση κηρύχθηκε έκπτωτη, θέτοντας τέρμα στην ταλαιπωρία των τοπικών κοινωνιών.

Η κατάσταση που επικρατεί στις Κυκλάδες, η οποία έχει φτάσει στο μη περεταίρω, δείχνει να είναι ανάλογη της κατάστασης που επικρατούσε και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γεγονός που υπαγορεύει μία ανάλογη πολιτική απόφαση.

Καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και φυσικά της θερινής τουριστικής κορύφωσης, η διαιώνιση μίας ανάλογης κατάστασης, πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, επηρεάζει αρνητικά τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και την επισκεψιμότητα των νησιών.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί κύριο στοιχείο της οικονομίας των νησιών, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται να σημειώσει νέα αύξηση κατά την φετινή θερινή περίοδο, η ύπαρξη ανάλογων προβλημάτων στον χώρο της ακτοπλοΐας, θα λειτουργήσει αρνητικά, επιφέροντας πλήγμα τόσο στην εικόνα προς τους επισκέπτες, όσο και στις τοπικές οικονομίες.

Ζητούμενο εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών είναι να ληφθούν πρωτίστως άμεσα μέτρα ομαλοποίησης της κατάστασης, με παράλληλο σχεδιασμό εξορθολογισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ώστε να εκλείψουν επιτέλους οι πολυετείς συμβάσεις των επιδοτούμενων δρομολογίων, που είχαν ως μόνο αποτέλεσμα την ομηρία των νησιωτικών περιοχών, των κατοίκων και των οικονομιών τους.

 

Πηγή: koinignomi.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το