Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>«Πράσινο» για λύση στο ζήτημα της Ελλάδας

banner roots

«Πράσινο» για λύση στο ζήτημα της Ελλάδας
20.03.2015 | 08:33

«Πράσινο» για λύση στο ζήτημα της Ελλάδας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής και οι εταίροι, από την πλευρά τους, δεσμεύονται για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, σε μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ώστε με την εφαρμογή τους να επιτραπεί η εκταμίευση ενός μέρος της οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του Eurogroup έχει ως εξής:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επαναβεβαιώνουμε το πρακτικό μέρος της συμφωνίας για την διαδικασία: Οι πολιτικές συνομιλίες διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για την πιστοποίηση των στοιχείων θα βρεθούν στην Αθήνα

Το συμβούλιο Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν.»
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, ούτε τα μέτρα από το mail Χαρδούβελη»

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα υλοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε πιο αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές στη συνάντηση επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εργαστούν για να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι με τους εταίρους «επιβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup».

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προχωρήσει άμεσα κάποια κοινοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ύψος των οποίων θα το γνωστοποιήσει ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου την Παρασκευή.

«Η Ελλάδα πρέπει να μας στείλει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα» δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και υπογράμμισε ότι το σημείο εκκίνησης είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενη στις συζητήσεις που έγιναν στη συνάντηση, είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει τη βούληση να κινηθεί γρήγορα και ότι ξέρει ότι αυτό απαιτεί η στιγμή, ενώ επανέλαβε ότι η αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει θα γίνει από το Eurogroup.

«Κινούμαστε στo πλαίσιo της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Θα γίνει εκταμίευση χρηματικού ποσού όταν εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας» τόνισε.

Στη συνάντηση πήραν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη συνάντηση προστέθηκε και ο γραμματέας του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ούβε Κορσέπιους.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το