Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια με 156 "ναι"

the roots web banners 06

Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια με 156 "ναι"
07.04.2015 | 08:49

Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια με 156 "ναι"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Με τις θετικές ψήφους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίστηκε η πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή των μνημονίων.

Εκ των 250 ψηφισάντων, 156 ψήφισαν "ναι", 72 "όχι", ενώ υπήρξαν και 22 "παρών"

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν "όχι", ενώ το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψήφισαν "παρών. Η Χρυσή Αυγή απουσίασε από την ψηφοφορία.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα και Σαμαρά, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανεβάζοντας στο κόκκινο την αντιπαράθεση.

Η συζήτηση ήταν μαραθώνια, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε στις 03.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος, στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Με βάση την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ερευνηθούν τέσσερις περίοδοι:

Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
Μάιος 2012 και εντεύθεν

Αλέξης Τσίπρας

"Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού", επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό".

Εξέφρασε την άποψη ότι "αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας. Η κατάρρευση της χώρας ήταν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθήσατε. Είναι δεδομένη η αποτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα το έκριναν οι πολίτες, οι οποίοι έδωσαν εντολή για μία ριζική στροφή".

Αφού τόνισε ότι "επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του", επισήμανε πως "δεν συστήνεται εξεταστική επιτροπή για να κρίνουμε πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά για να διερευνηθεί αν πέρα από αυτή την επιλογή πολιτικής τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα".

"Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες, διαλύθηκε η μεσαία τάξη. Κάποιοι όμως έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν", είπε και πρόσθεσε: "Πρέπει, μεταξύ άλλων, ο ελληνικός λαός να μάθει πώς και γιατί, μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες, ανατράπηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου".

"Η ελληνική Βουλή πρέπει να εξετάσει αμερόληπτα και αντικειμενικά τι έγινε με το PSI", συμπλήρωσε.

"Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πείτε το ευθέως, μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή", υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος δε στον Α. Σαμαρά, είπε: "Σήμερα κάνετε μία αποκάλυψη. Περιμένετε στη γωνία περιμένοντας την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες. Και ύστερα μιλάτε για συναίνεση".

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "η χώρα έχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και με θάρρος. Έχετε απέναντί σας μία κυβέρνηση που λέει την αλήθεια". Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα κ. Σαμαρά δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία πενταετία. Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές".

Δευτερολογία Τσίπρα

Στον πρώην πρωθυπουργό επέλεξε να απαντήσει κατά τη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι "η αλήθεια κ. Σαμαρά είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος".

"Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση κ. Σαμαρά και να αποφύγετε τις υπεκφυγές", πρόσθεσε.

Τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο ίδιος τόνισε ότι "ο κ. Τσίπρας δεν μας κάλεσε στη Βουλή για την Εξεταστική, όπως και την περασμένη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς, προσπαθεί να συγκαλύψει τη διάψευση των προσδοκιών του λαού".

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι "αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια".

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταθέτοντας επικαιροποιημένη τη δική του πρόταση.

Πρότεινε δε να συγκροτηθεί η όποια εξεταστική, αφού υπάρξει νέα συμφωνία, "γιατί αν δεν υπάρξει, και η χώρα χρεοκοπήσει, ανακριτική επιτροπή θα κάνουμε κ. Τσίπρα, για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια".

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά στην περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα.

Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Δευτερολογία Σαμαρά

"Έχει ένα όριο ο λαϊκισμός κ. Τσίπρα", απάντησε στον πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του ο Α. Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε ότι οι ξένοι τον ρωτούν αν στηρίζει την κυβέρνηση "για να βγει από τους εφιάλτες της".

"Εμείς θα στηρίξουμε μεν, αλλά μην μας θεωρήσετε δεδομένους", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επιτροπή για το απεχθές χρέος, είπε ότι "η Ζωή Κωνσταντοπούλου σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντα σας κ. Τσίπρα".

Διάλογος με δηλητηριώδεις αιχμές

Δηλητηριώδη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού επιφύλασσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς -αναφερόμενος στη λεγόμενη "επιτροπή αλήθειας" για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, είπε:

"Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά σας η κ. Κωνσταντοπούλου; Πώς αισθανθήκατε όταν ως πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα κόμματα; Ο κ. Βαρουφάκης έχει δώσει δημόσια απάντηση και είπε ότι δεν ένιωθε τόσο καλά. Εσείς πανηγυρίζατε. Εχει ένα όριο ο λαϊκισμός και το δείξατε σε όλη του τη διάσταση. Είναι απαράδεκτα αυτά που κάνετε".

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για "φθηνά λόγια", για να προσθέσει: "Να πούμε την αλήθεια κ. Σαμαρά. Θέλατε να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος".

Σταύρος Θεοδωράκης

"Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια", ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, είπε πως κάποιος πρέπει να πει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί "για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πληρώνεται ΦΠΑ - 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ".

Ευάγγελος Βενιζέλος

Πολυμέτωπη σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας του πολιτικές που οδήγησαν την χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που δηλητηριάζει την εθνική συναίνεση, ενώ "η χώρα σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά", αλλά και για την διπλή γλώσσα

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο Ν. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι "η δήθεν υποστήριξη της Χρυσής Αυγής στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ψευδές επικοινωνιακό κατασκεύασμα".

"Οι σκευωροί και οι εχθροί της Χρυσής Αυγής ακόμη δεν μπορούν αποδεχτούν ότι οι Έλληνες Εθνικιστές παρά την παράνομη πολιτική δίωξη εις βάρος τους αναδείχθηκαν ύστερα από τρεις εκλογικές διαδικασίες τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Παρόλο που κάποιοι έχουν καταργήσει το τεκμήριο της αθωότητας, η αθωότητα της Χρυσής Αυγής θα αποδειχθεί", πρόσθεσε.

"Ο ελληνικός λαός διψάει για Αλήθεια και θέλει Δικαιοσύνη. Πώς θα αποδοθεί όμως δικαιοσύνη, αν δεν αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα; Αφού ήταν προδότες αυτοί που υπέγραψαν το παλιό Μνημόνιο, προδότες είναι και αυτοί που θα υπογράψουν το νέο Μνημόνιο", πρόσθεσε.

Θανάσης Παφίλης

Κρυφτούλι πίσω από την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να κρύψουν ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

"Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές", είπε και ζήτησε από τα κόμματα "να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια".

"Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία", πρόσθεσε. (Διαβάστε αναλυτικά)

Νίκος Νικολόπουλος

Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πάνο Καμμένο που απουσίασε από τη συνεδρίαση.

"Γι΄ αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη", είπε. (Διαβάστε αναλυτικά)

Οι εισηγητές των κομμάτων

Όπως τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος, η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι αυτό - εξήγησε - η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα την γράψουμε όλοι μαζί.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από την ΧΑ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική "προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα" και ως εκ τούτου "οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη".

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

"Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό" χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το