Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τσίπρας: Η Μέρκελ θέλει τη συμφωνία - Ρήξη 'η χρεοκοπία σημαίνει αποτυχία

banner roots

Τσίπρας: Η Μέρκελ θέλει τη συμφωνία - Ρήξη 'η χρεοκοπία σημαίνει αποτυχία
28.04.2015 | 08:39

Τσίπρας: Η Μέρκελ θέλει τη συμφωνία - Ρήξη 'η χρεοκοπία σημαίνει αποτυχία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τη βεβαιότητα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Star, επισημαίνοντας επίσης ότι «μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για την κ.Μέρκελ και για την Ευρώπη και για εμάς».

Το πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων και κατηγόρησε κάποιους εκπροσώπους των δανειστών ότι επιμένουν στην επαναφορά προβλέψεων αυτού του προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που ερμηνεύουν κατά το δοκούν σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα.

Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν , ύψους 6 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούν το χρέος μας.

«Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση, πήραμε προφορική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Βέβαια, είπε ο κ. Τσίπρας δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα ήταν εύκολο, πρόσθεσε, με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχω αυτή την λαϊκή εντολή, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και οι δηλώσεις ότι δεν έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα και προτάσεις είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων χωρίς, όπως είπε, να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν, ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο mail Χαρδούβελη.

«Είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με κάποιους που θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν» είπε ο κ.Τσίπρας και χαρακτήρισε «νίκες στα σημεία» το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η τρόικα έτσι όπως υπήρχε και δεν έχουμε επισκέψεις υπαλλήλων της στα υπουργεία.

Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.

Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel