Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μπρος-πίσω Βαρουφάκη για το φόρο στα ATM

the roots web banners 06

Μπρος-πίσω Βαρουφάκη για το φόρο στα ATM
27.05.2015 | 08:27

Μπρος-πίσω Βαρουφάκη για το φόρο στα ATM

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε αναδίπλωση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι η πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών αποσύρθηκε, μετά τις αντιδράσεις του ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα, το υπουργείο διευκρινίζει (στις 16.15): «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ώρες νωρίτερα (στις 13.45), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο θέσπισης τέλους στις αναλήψεις μετρητών (από τα ATM και τα γκισέ), λέγοντας ότι είναι κάτι που συζητείται.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για το σενάριο που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες –και είχε τότε διαψευσθεί- το οποίο προέβλεπε ένα τέλος 1 ή 2 τοις χιλίοις σε κάθε ανάληψη από τα ΑΤΜ ως κίνητρο για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν τα κεφάλαια καταθέσεων.

Η δόση του ΔΝΤ

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταβληθεί κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου γιατί όπως είπε θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τέσσερις δόσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Η πρώτη δόση ύψους 300 εκ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Για τις καταθέσεις

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το ΥΠΟΙΚ ανοίγει τη διαδικασία της διαβούλευσης για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων καθώς και για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Όπως ανακοίνωσε για τις τράπεζες του εξωτερικού, συζητείται να θεσπισθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσης.

Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Φορολογία ΙΧ

Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.

Αντίδραση ΝΔ

«Θα τον είχαμε συγχαρεί, αλλά δυστυχώς δεν είναι αστείο. Είναι επικίνδυνο...», δήλωσε η Άννα Ασημακοπούλου με αφορμή δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί φορολόγησης των αναλήψεων από τα ΑΤΜ και τη μετέπειτα διάψευση τους από τον ίδιο.

Είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών τα κατάφερε και σήμερα και πως καταχώρησε τον εαυτό του στο βιβλίο Γκίνες. «Με τη συνδρομή της κυβέρνησης Τσίπρα κατέχει πλέον παγκόσμιο ρεκόρ δήλωσης και συνάμα διάψευσης του εαυτού...», πρόσθεσε.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel