Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Financial Times: Σενάρια τρόμου για «κούρεμα» καταθέσεων | Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

the roots web banners 06

Financial Times: Σενάρια τρόμου για «κούρεμα» καταθέσεων | Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
04.07.2015 | 08:33

Financial Times: Σενάρια τρόμου για «κούρεμα» καταθέσεων | Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε σενάρια τρόμου για «κούρεμα καταθέσεων» αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από τραπεζίτες και εγχώριους επιχειρηματίες που μιλούν για σχέδια έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν την απομείωση της αξίας των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «κούρεμα» μπορεί να φτάσει το 30% για καταθέσεις που ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ. Πιο συγκέκριμένα, οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι το «κούρεμα» είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζαμ, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο το 2013, κατά τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιβολή του μέτρου του bail-in θα αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όταν η Ελλάδα υπαχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τραπεζική πηγή δηλώνει ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν θα επιβληθεί αμέσως.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν, πάντως, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για εκκαθάριση και κλείσιμο ελληνικής τράπεζας, αλλά ούτε έχει ληφθεί απόφαση για έναρξη της διαδικασίας του bail in.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τους FT για "κούρεμα" καταθέσεων

Για "προβοκάτσια και υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας" κάνει λόγο ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως η Αθήνα εξετάζει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα, τονίζεται.

"Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση»" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανυπόστατο και εκ του πονηρού χαρακτήρισε το δημοσίευμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη μέχρι τη Δευτέρα. "Θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας με τις τράπεζες, αν δεν μας δοθεί αύξηση στον ELA μέσω της ΕΚΤ", παραδέχθηκε.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε το δημοσίευμα. Χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ ως "κακόβουλη φήμη" και σημειώνει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Στο ΓΛΚ η απόφαση του EFSF για τα δάνεια στην Ελλάδα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του EFSF που αναφέρει πως δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και το Mega, η απόφαση κοινοποιήθηκε από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, την απόφασή του να επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων που έχει έναντι της Ελλάδας, μετά τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε συνέχεια της σύστασης από τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να μην κάνει άμεσα απαιτητή την εξόφληση των δανείων του από την Ελλάδα ούτε να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, απορρίπτοντας τις άλλες δύο επιλογές.

"Το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Σπάει τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό", δήλωσε.

 

Πηγή: ethnos.gr / nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel