Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα, υπήρχε αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος με τους υπευθύνους να μιλούν για έναρξη υποβολής των αιτήσεων μέσα Αυγούστου και έναρξη του προγράμματος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, εντούτοις οι φήμες διαψεύδονται και η διαδικασία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επιταχύνεται και μεταφέρεται μέσα στον Ιούλιο.
Από φέτος, οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και το σύστημα θα ανοίξει μετά τις 17 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές Αυγούστου, ενώ άμεσα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στον αέρα η προκήρυξη για τις δομές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, οι αλλαγές που σχεδιάζονται για το πρόγραμμα, αναμένονται ριζικές, με κυριότερη την κατάργηση της σύζευξης παιδιών με συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς, αφού πλέον οι γονείς θα επιλέγουν μόνοι τους σε ποιο παιδικό σταθμό θα απευθυνθούν.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται:
-Να κυκλοφορήσει voucher για τους γονείς που καλύπτουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με όσους συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα.
-Να φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών (81.000), που συμμετείχε φέτος στο πρόγραμμα.
-Να διατεθούν πόροι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σχεδόν το ίδιο ποσό που θα δοθεί και φέτος.
-Να μην δοθούν οι εγγυητικές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης από τις δομές.
-Να απαλλαγούν οι δομές από την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή να δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά εξάμηνο.
-Να δοθούν 9 μηνιαίες δόσεις. Η κάθε μία να δίνεται την 1η του μήνα αρχίζοντας από την 1η Νοεμβρίου του 16 μέχρι 30 Ιουλίου του '17.
-Καταργείται η σύμβαση μεταξύ Δομής και ΕΕΤΑΑ.
-Το voucher ανήκει στο γονιό, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει τη δομή προτίμησής του.
-Το ποσοστό 70% που μέχρι τώρα ήταν το πλαφόν για τις δομές μπορεί να αυξηθεί αν το επιθυμεί η δομή και να φτάσει μέχρι και το 100%
-Η μοριοδότηση των γονέων θα γίνει από την ΕΕΤΑΑ.
-Καταργείται η σύζευξη από την ΕΕΤΑΑ.
-Δεν έχει δικαίωμα κατάσχεσης το ελληνικό δημόσιο επί των voucher γιατί κατά βάση είναι χρήματα των εργαζομένων
-Στα ποσά ως ετήσια δίδακτρα - τροφεία ίσως γίνει οριζόντια μείωση 5% στις τιμές της προκήρυξης του Ιουλίου του 15
-Θα γίνεται δεκτή η σύμβαση (δομής- γονέα) για όσους εργάζονται μία εβδομάδα πρωί και μία εβδομάδα απόγευμα, με την προϋπόθεση η δομή να έχει τη σχετική άδεια για να μπορεί να εξυπηρετήσει
-Αν ένας γονιός αναγκαστεί ν' αλλάξει δομή π.χ. στις 7 του μηνός, θα εξοφλείται όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις 30 του μηνός, ώστε η δομή να μπορεί να κάνει αναπλήρωση της θέσης.
Πηγή: dimokratis.gr

























