Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η μπάντα του δήμου Ρόδου παρέα με τη Χρυσή Αυγή

afoi poriazi

Η μπάντα του δήμου Ρόδου παρέα με τη Χρυσή Αυγή
02.02.2013 | 20:35

Η μπάντα του δήμου Ρόδου παρέα με τη Χρυσή Αυγή

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη η τοπική οργάνωση της Χ.Α. διοργάνωσε τελετή μνήμης για τους πεσόντες των Ιμίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. "Η Ροδιακή", στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 100 άτομα, τα οποία φορώντας διακριτικά της Χρυσής Αυγής και κρατώντας σημαίες της οργάνωσης έφθασαν στο "Βωμό της Πατρίδας", στο Μανδράκι, στο σημείο δηλαδή όπου οι Ροδίτες κατέβασαν τη φασιστική σημαία των Ιταλών κατακτητών και ανέβασαν μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά την Ελληνική.

Στο ίδιο σημείο, την περασμένη Πέμπτη, υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου, οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής φώναξαν -μεταξύ άλλων- τα συνθήματα: "Ελλάς, στρατός, εθνικισμός", "Αλήτες, Προδότες, Πολιτικοί", "Τσεκούρι και Φωτιά στα Τούρκικα σκυλιά" και "Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή".

Κατόπιν και υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, τα μέλη της Χ.Α. πραγματοποίησαν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο της Ρόδου, όπου φώναξαν αντίστοιχα συνθήματα.

Ο κ. Διακοσταματίου υποστήριξε ότι στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα πριν από περίπου ένα μήνα, και ο ίδιος έκρινε ορθό να το ικανοποιήσει στο πλαίσιο της... μετριοπάθειας στο νησί.

Στους δρόμους η Χρυσή Αυγή

Ζητούν αποπομπή του αντιδημάρχου

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ροδίων, ενώ τον αντιδήμαρχο "άδειασε" και ο δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την ενέργεια του κ. Διακοσταματίου, την οποία χαρακτήρισε "ατόπημα".

Η αντιπολίτευση ζήτησε την αποπομπή του κ. Διακοσταματίου.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση της, σημείωσε: "Καιροσκοπική και γι' αυτό επικίνδυνη ήταν ενέργεια του επί του Πολιτισμού Αντιδημάρχου της Ρόδου Διακοσταματίου Σάββα, ο οποίος αποφάσισε την συμμετοχή της δημοτικής φιλαρμονικής στην βέβηλη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στον Βωμό της Πατρίδας".
 
"Όλοι οι Έλληνες πολίτες, ακόμα και ο κ. Διακοσταματίου, σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, οφείλουν να διαφυλάξουν τις δημοκρατικές αρχές που απορρέουν από αυτό. Είτε λοιπόν δεν έχει αντιληφθεί το τι αντιπροσωπεύει η ΧΑ, είτε αυτο-εντάσσεται σε αυτή", προσθέτει.

"Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Αντιδήμαρχο επί θεμάτων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Διακοσταματίου Σάββα, στο όνομα της υπεράσπισης της μνήμης των αξιωματικών που χάθηκαν το 1996 στα Ίμια", καταλήγει η ανακοίνωση.

Και άλλες αντιδράσεις

conductor

Ο γνωστός σκιτσογράφος, Βαγγέλης Παυλίδης, με παρέμβαση στην ιστοσελίδα του, αναφέρει:

"Πολύ μικρός τότε…  μου έχει μείνει σαν σφραγίδα στη μνήμη η στιγμή που στον ιστό του Βωμού της Πατρίδας ανέβηκε για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία.  Με είχε στους ώμους ο πατέρας, που εξορισμένος από τους Φασίστες για τρία χρόνια σε Ιταλικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως κι ύστερα από πολλές περιπέτειες, μόλις είχε επιστρέψει στην λεύτερη πατρίδα.  Εκεί λοιπόν που επί χρόνια κυμάτιζαν τα σύμβολα του Ναζισμού/Φασισμού εκεί που γινόντουσαν οι φιέστες των βαρβάρων ανακρούστηκε για πρώτη φορά ο Εθνικός μας Ύμνος, με χιλιάδες γονατισμένους Ροδίτες να χαιρετίζουν κλαίγοντας τη στιγμή.

Αυτόν τον ίδιο ιερό χώρο όπου οι πατεράδες μας γιόρτασαν τη νίκη κατά του ολοκληρωτισμού επέλεξαν να μολύνουν με την παρουσία τους τα φαντάσματα του Μουσολίνι και του Χίτλερ, συνεπικουρούμενοι μάλιστα από την Φιλαρμονική του Δήμου.  Ως αιτιολογία/δικαιολογία παρουσιάστηκε το πως δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί ο Δήμος την παραχώρηση της Φιλαρμονικής σε ένα νόμιμο κόμμα, ή κάτι τέτοιο.  Α-πολίτικες κι ανιστόρητες μπούρδες και σαχλαμαρίτσες, θα πω εγώ.

Εθνικός Ύμνος και Σημαία συμβολίζουν όλα εκείνα τα ιδανικά που διαχρονικά αποτελούν τα θεμέλια της ύπαρξης της Πατρίδας μας. Ογκόλιθος στα θεμέλια αυτά, πυρήνας της Ελληνικής ψυχής, είναι η πίστη και προσήλωση στη Δημοκρατία. Γέννημα πανάρχαιο Ελληνικό, για το οποίο μάλιστα μας αρέσει να καυχιόμαστε, και για το οποίο πάντα πάλεψε και παλεύει ακόμα και τώρα η Ελλάς. Η προστασία της τιμής Εθνικού Ύμνου και Σημαίας αποτελεί προστασία των παραπάνω. Όποιος πολεμάει για την Πατρίδα, γι' αυτά πολεμάει.

Λέω, λοιπόν, πως ο Εθνικός Ύμνος μιας Ελλάδας που βγήκε καταματωμένη και τιμημένη στους αγώνες ενάντια σε Φασισμό και Ναζισμό, ιδεολογίες βάρβαρες και απολυταρχικές,  δεν έχει καμιά θέση σε εκδηλώσεις των διαδόχων τους.  Ο Εθνικός Ύμνος εκφράζει μια κοσμοθεωρία εκ διαμέτρου αντίθετη από τα πιστεύω και τις πρακτικές των Χιτλερικών. Είναι προσβολή, είναι ύβρις, προς τον Εθνικό Ύμνο να παιανίζεται σαν υπόκρουση σε Ναζιστικούς  χαιρετισμούς και συνθήματα.

Ως Έλλην, Ροδίτης και γιος αγωνιστή κατά του φασισμού είμαι βαθύτατα προσβεβλημένος.  Και αγαναχτησμένος.  Όχι για τους βαρβαρισμούς και τις άναρθρες κραυγές των γοριλλοκασιδιάρηδων -αυτοί σημείωσαν με την βοήθειά  μας μια ακόμα νίκη και τώρα γελούν.  

Με προσβάλει και με αγαναχτεί το ότι αυτά έγιναν στην πόλη ΜΟΥ, στον Δήμο ΜΟΥ, από μια Δημοτική αρχή  που εκπροσωπεί υποτίθεται μια Δημοκρατική παράταξη.  Αγαναχτώ όταν σκέφτομαι το πώς νοιώθουν τώρα οι λίγοι που είναι ακόμα ζωντανοί απ’ αυτούς που πολέμησαν τον φασισμό και ενίκησαν -τότε.   Το “δεν μπορούμε ν’ αρνηθούμε σε πολιτικό κόμμα…κλπ” είναι κολοκύθια άνευ οριγάνεως μάλιστα. Δημοκρατία δεν σημαίνει ο καθένας κάνει ο,τι θέλει.  Η Δημοκρατία πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό της από τους εχθρούς της.

Διαβάζω πως ο Δήμαρχος “άδειασε” τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και μίλησε για ατόπημα επειδή, λέει, δεν επιτρέπεται η δημοτική μπάντα να συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις.  Μπράβο σας, κύριε Δήμαρχε!    

Μα εκεί είναι αλήθεια το πρόβλημα, στο ότι ”δεν επιτρέπεται η δημοτική μπάντα να συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις”;  Τι λέτε, καλέ!  Εμείς θα θέλαμε μια ξεκάθαρη και ισχυρή τοποθέτηση, μια καταδίκη.  Και μια συγγνώμη, για το “ατόπημα” αυτό.  Τα περιμένουμε.

Σκέφτηκα πως χρειάζεται μια υποσημείωση: Το “Εκτελούσα διαταγές. Εγώ τη δουλειά μου έκανα”, δεν περνάει ως υπερασπιστική γραμμή. Ούτε καν για στρατιώτες. Πετάχτηκε έξω από την πόρτα στη Δίκη της Νυρεμβέργης.  Οπωσδήποτε όμως δεν γίνεται δεκτό από άποψη ηθική.

Θα περίμενε κανείς πως τη στιγμή που μαζί με το “χαίρε, ω, χαίρε ελευθεριά” ακουγόταν η κραυγή “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, κάποιος -έστω ένας- από τους παιανίζοντες θαακουμπούσε το όργανο στη γή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.  Δεν ξέρω, μπορεί και να συνέβη, δεν θα τ’ ακούγαμε όμως; Όποιος γνωρίζει ας μας πει".


Πηγή φωτογραφιών και πληροφορίες: Η Ροδιακή

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018