Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Και επίσημα, το «διαζύγιο» Καμίνη – Οικολόγων

banner roots

Και επίσημα, το «διαζύγιο» Καμίνη – Οικολόγων
14.02.2013 | 13:25

Και επίσημα, το «διαζύγιο» Καμίνη – Οικολόγων

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Την απόφαση της δημοτικής παράταξης «Οικολογική Αθήνα» να αποχωρήσει από το συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γιώργου Καμίνη ανακοίνωσε αντιπροσωπεία της παράταξης που αποτελείτο από την επικεφαλής των εκλογών της περασμένης χρονιάς Ιωάννα Κοντούλη και τον Ιάκωβο Αλαβάνο (στις εκλογές του 2010, η παράταξη εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο το Φίλιππο Δραγούμη). Η αντιπροσωπεία εξήγησε στον δήμαρχο ότι η συνεργασία ήταν ετεροβαρής, διότι ποτέ οι εκπρόσωποι της δεν συμμετείχαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι οποίες παράλληλα απείχαν πολύ από τις προγραμματικές αρχές που είχαν συμφωνηθεί προεκλογικά.

Ως παραδείγματα τέτοιων αποφάσεων, ανέφεραν την ανάπλαση του Βοτανικού, «η οποία γίνεται προς όφελος συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων, στα οποία είμαστε αντίθετοι», στον τρόπο αντιμετώπισης από την δημοτική Αρχή «αυτοδιαχειριζόμενων χώρων – ήταν μια από τις κόκκινες γραμμές της “Οικολογικής Αθήνας” ο σεβασμός των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων – όπως η αγορά στην Κυψέλη και η Βίλα Αμαλία »αλλά και στην αντιμετώπιση με αστυνομική καταστολή μη βίαιων διαμαρτυριών «όπως η παραμονή των “Αγανακτισμένων” στο Σύνταγμα, και οι πεζοπόροι που είχαν έρθει από την Βαρκελώνη για να συμπαρασταθούν στην χώρα μας».

Ο Γ. Καμίνης, από την πλευρά του, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την προειλημμένη απόφαση της «Οικολογικής Αθήνας» να αποχωρήσει από τη δημοτική παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη», παρουσίασε διεξοδικά το έργο, τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και το σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων, που εντάσσονται στις πολιτικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη στην πρωτεύουσα. Ανέλυσε επίσης τα προβλήματα αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν τον δήμο στην επίλυση προβλημάτων μεγάλης κλίμακας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολύμηνης απουσίας στην εκπροσώπηση της «Οικολογικής Αθήνας» από την παράταξή του, ενώ υπογράμμισε την ανυποχώρητη προσήλωσή του στους δημοκρατικούς κανόνες για τη λειτουργία της πόλης, καθώς και της προστασίας του δημόσιου χώρου και της δημοτικής περιουσίας. Τόνισε τέλος, ότι εξακολουθεί η παράταξή του και ο ίδιος να είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε σοβαρή, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και όλων των πολιτών ή οργανώσεων που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

«Δικαίωμα στην πόλη έχουν όλοι οι πολίτες της και όχι κατά προτεραιότητα συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά και κατασκευαστικά συμφέροντα, με τα οποία δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση. Η Αθήνα της εφαρμογής των οραμάτων μας είναι η πράσινη, οικολογική, δημοκρατική, ανοιχτή, φιλόξενη. Έτσι οραματιζόμαστε την Αθήνα μας», είπε η Ιωάννα Κοντούλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά από τη συνάντηση. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της «Οικολογικής Αθήνας» από εδώ και πέρα, είπε ότι θα ακολουθήσει μία στάση συνέπειας στις αρχές και τις αξίες του χώρου και θα παρεμβαίνει αυτόνομα για τα διάφορα ζητήματα της πόλης στηρίζοντας παράλληλα ό,τι θεωρεί θετικό.

Σε ό,τι αφορά στις επόμενες δημοτικές εκλογές σχολίασε ότι «η Αθήνα πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση που περιγράψαμε ήδη και αυτό θα επιδιώξουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε. Η “Οικολογική Αθήνα” συλλογικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα».

Ο Ιάκωβος Αλαβάνος δήλωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας όπως η απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων (μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, Ελαιώνας, Κουντουριώτικα), η παρέμβαση στα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά προβλήματα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αιθαλομίχλη καθώς επίσης και θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, «σε επίπεδο δημοτικής Αρχής, το παρόν δημοτικό σχήμα είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της “Οικολογικής Αθήνας”. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ν’ αποχωρήσουμε κατά συντριπτική πλειοψηφία».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το