Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το 10% της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας έφυγε στο εξωτερικό...

banner roots

Το 10% της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας έφυγε στο εξωτερικό...
27.03.2013 | 20:47

Το 10% της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας έφυγε στο εξωτερικό...

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε 120.000 υπολογίζονται οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται -για τουλάχιστον ένα χρόνο- στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2011.

Αυτό ισοδυναμεί με το 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται υψηλό ακόμη και για τις υποανάπτυκτες χώρες, όπως εξηγεί ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης.

Τη μελέτη εκπόνησε ο ίδιος και τα στοιχεία που συγκέντρωσε προέρχονται από προσωπική έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, όπως σημείωσε.

Η έρευνα έγινε για τη συγγραφή του βιβλίου του “Επενδύοντας στη Φυγή”.

Ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι η διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η κρίση επέτεινε το πρόβλημα.

“Η γενεσιουργός αιτία είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει στην προσφορά και τη ζήτηση. Αφενός γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν σύνθετα προϊόντα, ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένους επιστήμονες, αφετέρου δε, επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας.

Μετά το 1990, όμως ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο αυξήθηκε δραματικά, καθώς μπήκαν στο "παιχνίδι" πολλές χώρες με ακόμη χαμηλότερα κόστη”, τόνισε.

“Το κακό είναι ότι η κοινωνία μας μεγαλώνει αυτά τα παιδιά, τα σπουδάζει και δεν απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της εκπαίδευσης”, πρόσθεσε.

“Δημιουργούμε επιστήμονες και τους εξάγουμε. Μάλιστα το ισοδύναμο της “απώλειας” που προκύπτει, είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Περίπου το 40% αυτών των επιστημόνων έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα από τα πτυχία του σε κάποιο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν τα στοιχεία της έρευνάς του μπορούν να αποτελέσουν αντικίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να φύγουν στο εξωτερικό, απάντησε χαρακτηριστικά: “Η φυγή στο εξωτερικό ως προσωπική επιλογή, μπορεί να είναι η καλύτερη. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα των νέων επιστημόνων αλλά της Πολιτείας, που πρέπει να αντιληφθεί πόσο καταστροφικό είναι αυτό που συμβαίνει και να αναζητήσει λύσεις”.

Σύμφωνα με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του γραφείου διασύνδεσης, Ναταλία Μουτοπούλου, οι νέοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή να εργαστούν εκεί είναι πολλοί.

“Το γραφείο μας λειτουργεί συμβουλευτικά και βοηθά τους ενδιαφερόμενους να συγκεράσουν όλα τα δεδομένα και να κάνουν το επόμενο βήμα”, τόνισε.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν και άτομα που αποφοίτησαν πριν από το 2005, και τα οποία, είτε έμειναν χωρίς εργασία, είτε αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, Νικόλ Καζαντζίδου

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το