Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σε προ Μνημονίου επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα
Σε προ Μνημονίου επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα
08.05.2013 | 17:49

Σε προ Μνημονίου επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος, έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010.

Πριν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο καθεστώς του Μνημονίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg)  κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.

Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων.

Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο 4,20% από 4,30% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Η μείωση των αποδόσεων έχει συμπαρασύρει και το περιθώριο (spread), με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται στο 8,1%.

Εκτός από τα κρατικά ομόλογα σημαντικά κέρδη καταγράφουν και τα εταιρικά, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον δανεισμό τουλάχιστον των μεγάλων επιχειρήσεων.

Έτσι, η τιμή του ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ (108,3 μονάδες βάσης) με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει στο 5,83%.

Αναλόγως κινείται και το ομόλογο των ΕΛΠΕ το οποίο διαπραγματευόταν στις 103,7 μονάδες βάσης.

 

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018