Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Nel και τράπεζες
Nel και τράπεζες
15.05.2013 | 14:30

Nel και τράπεζες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το σχέδιο εξυγίανσης της ΝΕΛ συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, οι δύο βασικοί πιστωτές της ήταν η Millennium Bank και η First Business Bank. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, με τους βασικούς πιστωτές τής ΝΕΛ να είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Είναι γνωστό πως εδώ και λίγες εβδομάδες η Millennium Bank έχει περάσει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι το «υγιές» τμήμα τής First Business Bank πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τη Millennium Bank ανέρχονταν στα 90,8 εκατ. ευρώ και στη First Business Bank, στα 19,2 εκατ. ευρώ. Κατά την εξέταση του αιτήματος εξυγίανσης της ΝΕΛ, οι δύο Τράπεζες είχαν συμφωνήσει με το σχέδιο εξυγίανσης που προέβλεπε την ουσιαστική διαγραφή των δανείων, με αντιστάθμισμα τα ταχύπλοα της ΝΕΛ.

Από τη στιγμή που οι δύο Τράπεζες έχουν δηλώσει τη συμφωνία τους στο σχέδιο εξυγίανσης της ΝΕΛ, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από τις νέες διοικήσεις.

Το μείζον πρόβλημα που θα δημιουργείται για τη ΝΕΛ και για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι ποια ή ποιες τράπεζες θα τις χρηματοδοτήσουν είτε για τις τρέχουσες ανάγκες τους, είτε για την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού τους.

Αν τα δάνεια της ΝΕΛ που οφείλονται προς τη First Business Bank περάσουν στην «κακή» τράπεζα, τότε η εταιρεία θα έχει να κάνει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία θα αξιολογήσει τα στοιχεία του ισολογισμού τής First Business Bank για να αποτιμήσει την ακριβή αξία τους. Η διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της First Business Bank θα γίνει με προηγούμενη πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας αυτής, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Πηγή: emprosnet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018