Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Νέα τροπή στην απεργία κατά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ

afoi poriazi

Νέα τροπή στην απεργία κατά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ
16.05.2013 | 01:01

Νέα τροπή στην απεργία κατά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, το προεδρείο της ΟΛΜΕ έθεσε αιφνιδιαστικά ζήτημα για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας.


Το προεδρείο φαίνεται να υποστήριξε πως δεν υπάρχουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι κατάλληλοι κοινωνικοί όροι ώστε οι καθηγητές να «σπάσουν» την επιστράτευση, καθώς η κοινωνία δεν θα αντιμετωπίσει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση, ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.


Μάλιστα, οι καθηγητές ζητούν την συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και όλων των κλάδων των εργαζομένων την Παρασκευή που αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, να κηρυχθεί 24ωρη γενικότερη απεργία, αντιδρώντας έτσι και στην επιστράτευση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Πέμπτη.

Οι ΕΛΜΕ ζητούν απεργία

Ωστόσο, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ είχαν εξουσιοδοτηθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών σε μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξουν την απόφαση για απεργίες, αν και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιστράτευση, που βρίσκεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν το κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μην υπακούσουν στην επιστράτευση και να μην παραστούν στις εξετάσεις.

Ο Βασ. Τζαφάς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας τόνισε ότι οι καθηγητές καλούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί να εξετάσουν αν διαμορφώνονται όροι να «σπάσει» η επιστράτευση.

Οι καθηγητές, από μόνοι τους ως κλάδος, είπε, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην επιστράτευση, αν δεν δημιουργηθούν γενικότεροι όροι κινήματος.

Ο πρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρ. Ζαγανίδης είπε ότι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, όπως και οι ηγεσίες των υπολοίπων εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμις Κοτσυφάκης είπε ότι το σώμα των εκπαιδευτικών είναι οργισμένο, αγανακτισμένο και αποφασισμένο να αγωνισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην ψηφοφορία των καθηγητών για την απεργία, ψήφισαν 22.000 σε σύνολο 88.000 καθηγητών.

Το πρωί και η Ομοσπονδία των δασκάλων τάχθηκε στο πλευρό των καθηγητών, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος, αφού άκουσε τα αιτήματά τους, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και στην ώρα τους.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τους υπεύθυνους του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις του ΠΔ για τις μεταθέσεις.  Τέλος, χαρακτηρίζει αυτονόητη την άρση της επιστράτευσης με το τέλος των εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών.

Αρβανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Ομαλά και στην ώρα τους θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους.

Τι απαντά το υπ. Παιδείας


Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι οι εξετάσεις θα αρχίσουν και η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι λήγουν τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του γυμνασίου θα ολοκληρωθούν ως τις 20 Ιουνίου.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το δελτίο εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκεια τους.

 

Πηγή:nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018