Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μόνο με συγκατάθεση συγγενών η δωρεά οργάνων
achilladelis
Μόνο με συγκατάθεση συγγενών η δωρεά οργάνων
30.05.2013 | 13:33

Μόνο με συγκατάθεση συγγενών η δωρεά οργάνων

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα
Μόνο με τη συναίνεση της οικογένειας θα δωρίζονται προς μεταμόσχευση όργανα ατόμων που έχασαν τη μάχη με τον θάνατο. Τη διευκρίνιση αυτή κάνει ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης μιλώντας στο «Βήμα», τρεις ημέρες πριν από την εφαρμογή του νόμου (3984/2011) για τη «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων». Ο κ. Κωστάκης επιχειρεί κατ' αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με όσα έχουν ειπωθεί ως φήμες για τη διαδικασία της αφαίρεσης οργάνων από αποβιώσαντες δότες.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του» (Ν. 3984/11, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012). Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.

Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:
 
  • Στην περίπτωση που ο πολίτης ο οποίος είχε προβεί σε αρνητική δήλωση αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
  • Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
  • Σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι.

«Επομένως»
, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΜ μιλώντας στο «Βήμα», «μέσω της δυνατότητας "αρνητικής δήλωσης" διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμη και αν η οικογένειά του το επιθυμεί». Οπως αναφέρουν, ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΜ εκφράζουν τη λύπη τους, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της δωρεάς οργάνων, ο οποίος έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση. Μιλώντας την Τετάρτη στο «Βήμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμη και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της δωρεάς οργάνων. Τελικοί αποδέκτες της ζημίας αυτής δεν είναι άλλοι από τους πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη σωτηρία της ζωής τους στην ανεύρεση ενός μοσχεύματος».

Απευθυνόμενοι στους έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι η δωρεά οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί σύμβολο της εθελοντικής προσφοράς, η οποία πραγματοποιείται και θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται συναινετικά και με σεβασμό στην επιθυμία του ατόμου και της οικογένειάς του.

Η εικόνα των μεταμοσχεύσεων, βάσει των δεδομένων που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, δεν είναι ενθαρρυντική. Από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε έκλεισαν κλίνες Εντατικής, υπάρχει μείωση των δηλωμένων εγκεφαλικών θανάτων όσο και των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση. «Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερες κλίνες Εντατικής λειτουργούν για τη νοσηλεία ατόμων που έχουν ανάγκη τόσο περισσότερα μοσχεύματα θα μπορούσαν να δίδονται» δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Κωστάκης, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί σωστά για την αξία της δωρεάς οργάνων.


Μέσα σε αυτό το κλίμα αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 αναφέρθηκαν στον ΕΟΜ 23 εγκεφαλικοί θάνατοι, εκ των οποίων οι οκτώ αξιοποιήθηκαν ως δότες, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 είχαν αναφερθεί 57 εγκεφαλικοί θάνατοι. Από αυτούς, οι 19 έγιναν δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, σκορπίζοντας ελπίδες σε ισάριθμους ασθενείς.

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018