Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις | Ποσοστά, προβλέψεις και... άφθονη προπαγάνδα

banner roots

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις | Ποσοστά, προβλέψεις και... άφθονη προπαγάνδα
16.05.2019 | 08:27

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις | Ποσοστά, προβλέψεις και... άφθονη προπαγάνδα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μόλις 10 ημέρες μας χωρίζουν πλέον από τις ευρωεκλογές και τα κομματικά επιτελεία δίνουν πλέον την μάχη, όχι μόνο μέσα από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και τις ομιλίες των δυο μονομάχων, αλλά και με τις διαρροές προς τον τύπο , για το τι «βγάζουν» οι κρυφές δημοσκοπήσεις.

Αλλωστε είναι κοινό μυστικό, ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην διάθεσή τους κρυφές έρευνες, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και που χρησιμοποιούνται από τους δυο αρχηγούς, για να διαμορφώνουν τον λόγο τους και την στρατηγική τους. Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία μόνο ως πληροφορίες και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, με αποτέλεσμα συχνά να χρησιμοποιούνται σαν οχήματα προπαγάνδας, για την δημιουργία κλίματος...

Όλα θα κριθούν στην διαφορά
Αν και ο νικητής των εκλογών φαίνεται τελείως απίθανο να μην είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εδώ και δυο χρόνια, το μυστικό είναι η διαφορά των δυο κομμάτων.

Οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, της Marc για τον ΑNT1 και της Interview , δίνουν την διαφορά από 8 έως 8,8%. Εφόσον αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν και οι κάλπες βγάλουν ευρεία νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και θα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, ενώ θα προσδοκά εύλογα και μια μεγάλη νίκη και στις εθνικές εκλογές. Όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2009 και μετά κέρδισε τον Κώστα Καραμανλή -με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά- στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, όπως συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 και λίγους μήνες μετά κέρδισε και τις εθνικές εκλογές του 2015, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.

Για την ακρίβεια τα κόμματα που κέρδισαν τις ευρωεκλογές, υπερδιπλασίασαν την διαφορά τους σε σχέση με τον δεύτερο κόμμα, στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές .

Αν αντίθετα η διαφορά είναι μικρή, πολύ μικρότερη από αυτήν που δίνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ποντάρει στην απογοήτευση που θα προκαλέσουν τα ποσοστά των δυο κομμάτων στην βάση της ΝΔ, αφού η προσδοκία -που τροφοδοτείται και από τις έρευνες της κοινής γνώμης - είναι για μεγάλη νίκη, και θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το παιχνίδι παίζεται, το «παιχνίδι γυρίζει» και θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά έως τον Οκτώβριο. Με την ελπίδα μάλιστα ότι η απογοήτευση θα προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις εντός της ΝΔ.

Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις στην ΝΔ
Οι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία είναι τελείως διαφορετικές και αντικρουόμενες. Στην Πειραιώς ισχυρίζονται ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που έχουν ξεκινήσει να γίνονται εδώ και πολύ καιρό, τους δίνουν καθαρούς νικητές και με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ανεξάρτητες έρευνες, όπως αυτή του Γιάννη Μαυρή, που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, που βλέπει την διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να «προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλότερα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου και δεύτερου κόμματος σε ευρωεκλογές». Με την ΝΔ να ξεπερνά το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πάνω η λίγο κάτω από το 20%. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαυρή, η διαφορά μπορεί να είναι από 6 μονάδες, στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ περίπτωση, έως και 17 μονάδες... στο καλύτερο σενάριο για την ΝΔ. Η εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα χθεσινά γκάλοπ και από το ύφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το τελευταίο διάστημα δείχνει μια απόλυτη αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να αναφερθεί ακόμα και σε πολύ προωθημένες πλευρές του προγράμματος της ΝΔ, εν γνώσει του ότι θα «αξιοποιηθούν» από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του Μαξίμου.

Τι λένε στην Κουμουνδούρου
Την ίδια στιγμή πάντως, μετά από μια περίοδο μεγάλης «κατήφειας» στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία. Η εκτίμηση των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν τελικά ντέρμπι, αφού στην Κουμουνδούρου βλέπουν σημάδια συσπείρωσης του κόσμου της αριστεράς, υπολογίζουν δε ότι οι διάφορες «υποθέσεις»- όπως οι σκαφάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερου του εφοπλιστή Παναγόπουλου- τελικά θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα έχουν λιγότερες συνέπειες από αυτές στις οποίες ποντάρει η ΝΔ. Υπολογίζουν δε πολύ στην νεανική ψήφο, όπου παραδοσιακά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η αριστερά καταγράφει πολύ καλύτερα ποσοστά από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει και αυτός άνετος στις δημόσιες εμφανίσεις του, αν και στην τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha, φρόντισε να χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές «δημοσκόπηση», γεγονός που ερμηνεύθηκε σαν πρώτη γραμμή άμυνας σε ενδεχόμενη μεγάλη ήττα. Και σίγουρα σε απόλυτη αντίφαση με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, αλλά και με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού , που μετά την νίκη του στις ευρωεκλογές του 2014, ζήτησε πρόωρες εκλογές, λόγω «δυσαρμονίας της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα».

Σε κάθε περίπτωση «κοντός ψαλμός αλληλούια». Το βέβαιον είναι ότι μετά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, όταν θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα από τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, όπου οι εκτιμήσεις και οι μετρήσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό τοπίο θα έχει ριζικά διαφοροποιηθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το