Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Λίγο πριν το λουκέτο η Neoset

banner roots

Λίγο πριν το λουκέτο η Neoset
02.07.2013 | 14:31

Λίγο πριν το λουκέτο η Neoset

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

Μετά από 30 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά η Neoset οδεύει προς οριστικό λουκέτο. Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τελικά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που είχε κάνει η Neoset.

Η απειλή της πτώχευσης είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, αν και η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, κάτι που μένει να αποδειχθεί αν τελικά το αποφασίσει.

Τον δρόμο του άρθρου 99 πήρε η εταιρεία Neoset τον περασμένο Νοέμβριο. Τα προβλήματα όμως είχαν αρχίσει νωρίτερα και κορυφώθηκαν την τελευταία τριετία. Σήμερα η έλλειψη ρευστότητας έχει κόψει το οξυγόνο της και όπως όλα δείχνουν οδεύει προς οριστικό λουκέτο, όπως αναφέρει  εφημερίδα.

Οι δυσκολίες για τον όμιλο είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές ήδη από τα μέσα του 2007. Οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων άρχισαν να παγώνουν. Παράλληλα, κάποιες από τις επενδύσεις που είχαν γίνει δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως ήταν η παραγωγή ειδών από συνθετικό ξύλο deck, Neowood, αλλά και η απορρόφηση της εταιρείας με τα έπιπλα κουζίνας Biente.

Την ίδια στιγμή που έπρεπε να ανασχεδιάσει τη στρατηγική της οι επιλογές που έγιναν - με εξαγορές σε τομείς του κλάδου των επίπλων που δεν ήταν το αντικείμενό της αλλά και με επενδύσεις στο εξωτερικό που ναυάγησαν - οδήγησαν την εταιρεία, που δεν μπορούσε να μετρήσει τα κέρδη της, σε ζημιές που το 2011 έφτασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ (2011) και σημαντικά χρέη προς τις τράπεζες στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι οφειλές της εταιρείας στις 31/10/2012 ανέρχονταν στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό η Neoset χρωστά 11,5 εκατ. σε τρεις μεγάλες τράπεζες ως βραχυπρόθεσμα δάνεια και περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ σε μεγάλο αριθμό τραπεζών με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων. Οφείλει επίσης περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες προμηθευτές και πιστωτές, ενώ οφειλές υπάρχουν και προς τους εργαζομένους, το ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Το ενεργητικό της Neoset, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 19 οικόπεδα αξίας 18,1 εκατ. ευρώ, αποθέματα αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, προϊόντα έτοιμα και ημιτελή αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, πρώτες και βοηθητικές ύλες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, παραγωγή σε εξέλιξη ύψους 508.300 ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Το αναμενόμενο είναι κάποια ή τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα στοιχεία της εταιρείας να εκπλειστηριαστούν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το