Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Eastmed: Σήμερα η μεγάλη συμφωνία | Υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό

banner roots

Eastmed: Σήμερα η μεγάλη συμφωνία  | Υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό
02.01.2020 | 08:33

Eastmed: Σήμερα η μεγάλη συμφωνία | Υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι υπογραφές για την διακρατική συμφωνία της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, πέφτουν σήμερα στην Αθήνα.

Στην πρωτεύουσα αναμένεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι θα είναι παρόντες στις υπογραφές, οι οποίες θα μπουν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
 
EastMed: Συναντήσεις πριν τις υπογραφές- Το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Οι υπογραφές για τον EastMed θα πέσουν το απόγευμα, αφού πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στις 10 το πρωί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Αργότερα, στις 14:00, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα.
 
Στις 18:00 θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς δέκα λεπτά μετά θα γίνει η τριμερής συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ στις 18:30 θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, από τους Υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών.
 
Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ στις 20:00, θα ακολουθήσει δείπνο.
 
Προσύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean
 
Στις 12 το μεσημέρι θα πέσουν επίσης οι υπογραφές της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι υπογραφές για το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) θα είναι μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.
 
Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
 
Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτζ και Γιώργου Λακκοτρύπη.
 
Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας». Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, έστειλε πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
 
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
 
Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).
Εκνευρισμός Ερντογάν για τον EastMed
 
Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές σήμερα στην Αθήνα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον EastMed, έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν θεωρεί πως οι τρεις χώρες παρακάμπτουν την Τουρκία, ενώ ο εκπρόσωπος της προεδρείας, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Άγκυρα «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια».
 
«Τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το